Спешно открито заседание на Съвета за сигурност на ООН ще се проведе тази вечер във връзка с отравянето на бившия шпионин Сергей Скрипал, предадоха световните агенции.

Скрипал и дъщеря му бяха нападнати с нервнопаралитично вещество на 4 март в английския град Солсбъри.

Премиерът Тереза Мей призова Русия да обясни как разработеното в СССР вещество „Новичок” е стигнало до Великобритания и изгони 23 руски дипломати с мотива, че са необявени служители на разузнаването.

Заради този случай Великобритания извика във външно министерство руския посланик в Лондон Александър Яковенко. Британският посланик в Москва Лори Бристоу и днес е бил руското външно министерство, за да обсъди случая със Скрипа;.

Реакцията на Москва също беше остра. „Русия оценява заявленията на британския премиер Тереза Мей по случая около отравянето на бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал като безпрецедентно груба провокация, която подрива основите на междудържавния диалог”, се казва в изявление на руското МВнР, цитирано от ТАСС.

Според руските власти Великобритания е избрала пътя на конфронтацията и е отказала провеждането на съвместно разследване.

„Смятаме за категорично неприемлив и недостоен факта, че правителството на Великобритания в своите неблаговидни политически цели отиде към по-нататъшно сериозно изостряне на отношенията, обявявайки редица враждебни мерки, включително изгонване от страната на 23 руски дипломати“, подчертават от руското министерство.