Според съдебни документи разследващите в САЩ отново са открити непълнолетни, които са работили в птицекомбинат, който е собственост на компанията, която миналата година беше призната за отговорна за смъртта на тийнейджър, предаде ABC news

Разследващите от Министерството на труда заявиха, че на 1 май са открили, че в птицекомбината в Алабама се извършва „потискащ детски труд, а именно деца, работещи на площадката за обезкостяване на домашни птици и разфасоване на трупове“. 

„Децата са работили в предприятието в продължение на месеци“, се казва в съдебната документация.

Според документите компанията отрича да е знаела, че има служители, които са под 18 години.

В изявление за ABC News компанията заяви, че непълнолетните са били наети с документи, „които удостоверяват, че са навършили 18 години“.

По-рано тази година федералните регулатори нарекоха смъртта на 16-годишния Дуван Перес през юли 2023 г., който е починал, докато е почиствал машина за обработка на птиче месо в същото предприятие, „предотвратима, опасна ситуация“, в която не е трябвало да попада нито един работник, „още по-малко дете“.

Администрацията за безопасност и здраве при работа посочва 14 сериозни нарушения на компанията и предлага санкции в размер на 212 646 долара за смъртта на Перес.

Преди това агенцията е цитирала компанията за инцидент през 2021 г., при който служител, който не е бил непълнолетен, е получил смъртоносни наранявания по време на работа.

Майката на Перес подаде през януари иск за неправомерна смърт срещу компанията и двама нейни служители, както и срещу агенцията, която е наела Перес.

В иска се твърди, че Перес е загинал поради пренебрегване на правилата за безопасност от страна на предприятието. В иска се твърди, че обвинените „са действали умишлено, волево, безразсъдно, съзнателно, със злонамереност и/или са проявили груба небрежност и безразсъдно са пренебрегнали правата и безопасността на починалия и други лица в подобно положение“.