Общественият живот в германския окръг Гютерсло се ограничава отново драстично заради увеличението на случаите на коронавирус, свързани с местна кланица, предава ДПА. Мерките ще важат и за части на съседния район Варендорф.

Новината съобщи регионалният премиер на западната германска провинция Северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет. Това е и първият случай, в който германски регион връща карантинните мерки, след като през последните седмици властите започнаха постепенно да ги разхлабват, отбелязва агенцията.

"Връщаме ограниченията за (социалните) контакти, както през март. Това е превантивна мярка", каза Лашет на пресконференция, цитиран от „Ройтерс“.

Снимка: EPA/Reuters

Огнището в Гютерсло дотук е "най-голямата поява на инфекцията", наблюдавана в Северен Рейн - Вестфалия и в Германия изобщо, каза Лашет.

Премиерът на провинцията обаче отбеляза, че в огромната си част случаите са сред работниците от кланица и месопреработвателен завод на компанията "Тьонис". Само 24 от случаите са доказани при хора, които не работят там.

От всички тествани 6 140 работници в предприятието 1 553 са с положителни проби, като е имало заразени цели семейства. Колко точно са те, не се споменава. Огнището на заразата е локализирано в кланицата на месопреработвателното предприятие.

Върнатите ограничителни мерки ще наложат да бъдат затворени фитнесите, кината и питейните заведения, както и да бъдат отменени редица културни събития. Ресторантите и кафенетата остават отворени, но при определени правила. Новите мерки засягат около 370 000 жители. 

"Ди Велт“ отбелязва, че премиерът на Северен Рейн-Вестфалия не е наложил официална забрана за излизане на жителите от Гютерсло, но ги е призовал да не ходят до съседни окръзи и е допълнил, че придвижването ще бъде контролирано.

Снимка: bTV

Лашет обеща и полицията да следи за спазването на домашната карантина на хилядите работници на "Тьонис", като при нужда ще бъде използвана сила, отбелязва ДПА. Предупреждението идва на фона на съобщения за нарушаване на карантината от страна на заразени служители на месокомбината.

Снимка: btvnovinite.bg

Служителите на реда ще придружават също мобилните групи за тестиране, като в случай на необходимост ще прибягват и до принудителни действия.

Жителите на района са разгневени основно поради факта, че предприятието "Тьонис“ е продължило да работи при тези условия дълго време, съобщава "Ди Велт“. Споменава се и за нарастващо недоволство срещу работниците в него.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!