Напрежението между Анкара и Атина отново се покачи заради ситуацията в Егейско море. Двете страни си отправиха взаимни обвинения за ескалацията.

Гърция е изпратила писмо до генералния секретар ООН, в което отрича обвиненията на Анкара, че „милитаризира“ островите в Егейско море в нарушения на Лозанския договор от 1923 г. Нотата е в отговор на писмо на Анкара до ООН от 13 юли.

Според документа, подписан от постоянния представител на Гърция при ООН Мария Теофили и адресиран до генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, аргументите, съдържащи се в турското писмо, че суверенитетът над гръцките острови в Егейско море и Източното Средиземноморие е отстъпено на Гърция с Договора от Лозана от 24 юли 1923 г. и Договора от Париж от 10 февруари 1947 г. при конкретното и стриктно условие те да бъдат демилитаризирани, „са не само явно необосновани и безпочвени, но също така юридически и исторически неправилни”.

Според Атина суверенитетът върху въпросните острови е бил отстъпен безусловно и „всяко различно тълкуване е опит за тяхното преразглеждане“.

„Турция очаква от Гърция да възприеме мирни политически решения, а не агресивни“, заяви турският министър на отбраната Хулуси Акар, цитиран от "Хюриет дейли нюз".

Акар  призова за разоръжаване на гръцките егейски острови, които имат демилитаризиран статут.

„Винаги казваме на нашите гръцки съседи, че подкрепяме политическите решения на проблемите чрез мир, прозрачност и диалог в рамките на споразумения. Нашите гръцки съседи, от друга страна, не са се отказали от провокативните изявления и агресивната реторика", каза министърът по време на посещение на сирийската граница, където инспектира турските войски в присъствието на медии.

Акар отново изтъкна, че според Турция гърците пренебрегват споразумения като Лозанския мирен договор от 1923 г. и Парижкия договор от 1920 г., което по думите му е недопустимо.

„Има острови, които имат демилитаризиран статут по силата на споразумения. Страните са постигнали това споразумение и са заявили, че тези острови не могат да бъдат въоръжавани, че имат демилитаризиран статут, а ние сме се съгласили на това. Сега те са въоръжавани“, заяви Акар.

Министърът отхвърли твърденията на гръцката страна, че има заплаха за нейната сигурност.

„Турция няма никакво агресивно отношение към Гърция в момента", но нейният мирен подход "е постоянно преобръщан с главата надолу с провокативни изявления", заяви Акар.

Според него Гърция води надпревара по въоръжаване и сделката за закупуване на френски изтребители от Атина е показателно за това.

По думите на Акар Турция очаква гръцките съседи на разговори в Анкара и разчита те да подкрепят мирни решения и така да превърнат Егейско и Средиземно море в морета на мира и да допринесат за благополучието и на двете страни.