Президентът на Сърбия Александър Вучич насрочи спешно заседание на Съвета за национална сигурност на страната за утре сутрин, заради възникналото напрежение между Белград и Прищина, предават местни медии.

Специални части на косовската полиция са започнали да конфискуват регистрационни табели на превозни средства с номера от Централна Сърбия на граничните пунктове Ярине и Бърняк между двете държави.

Шофьорите са принудени да платят застраховка и да поставят временни номера на автомобилите си.

Властите в Прищина са уведомили предварително сръбската полиция за мерките, които ще предприемат.

Живеещите в Северно Косово сърби обаче блокираха граничния пункт Ярине и в двете посоки, а косовските служители на реда настояха те да се разпръснат.

Заместник-председателят на "Сръбска листа" Игор Симич заяви, че на двата гранични пункта има бронирани автомобили, а служителите на специалното подразделение на косовската полиция са въоръжени. Според него властите в Косово възнамеряват да попречат на сърбите в страната да се придвижват свободно.

"Сърбите са блокирали с около 300 автомобила Ярине и с около 100 Бърняк и в двете посоки", каза Симич.

В профила си във Фейсбук вътрешният министър на Косово Гелай Свечия написа, че действията на служителите на реда са насочени към прилагане на договора за свободно придвижване, особено в частта, свързана с регистрационните табели на автомобилите.

След изтичането срока на договора от 14 септември 2014 г. Министерството на вътрешните работи реши да осигури временни регистрационни табели за всички автомобили със сръбска регистрация, които влизат на територията на Косово, става ясно от съобщението.

От 15 септември автомобили с регистрационни табели "КС" вече няма да могат да се движат и единствената официална и валидна регистрационна табела ще бъде издадената от служителите на МВР с регистрация "РКС".

Изострянето на напрежението между Сърбия и Косово става в период, в който специалният представител на ЕС за диалога Мирослав Лайчак пристигна в Белград в опит за постигане на напредък в диалога между двете страни.