Около 1000 протестиращи срещу ваксините излязоха по улиците на сръбската столица Белград в събота вечер, предаде сръбското издание "Ен Йедан".

Снимка: Reuters

Сред главните лица на протестното шествие беше Борислав Антониевич, специалист по гинекология и акушерство, който се обърна към събралото се множество пред Президентството, като заяви, че Министерството на здравеопазването на Сърбия, както той твърди, няма да отговори на въпросите на протестиращите - дали PCR тестовете са надеждни, ваксините срещу COVID-19 са безопасни и маските предпазват от инфекция.

"Министерството каза, че не знае. Маските предпазват от вируси като телени мрежи от комари", заяви Антониевич.

Снимка: Reuters

Участниците в шествието скандираха и обидни лозунги, насочени срещу президента Александър Вучич и министър-председателя Ана Бърнабич.

Друго познато на медиите лице - отстраненият от сръбската църква монах Антоний също беше част от протестиращите, като хвърляше яйца по полицията и журналистите, отразяващи събитието. Впоследствие той беше задържан от органите на реда.

Протестното шествие, наречено "Свобода или нищо", беше оградено от полицейски кордон в продължение на половин час, за да не се позволи смесването му с протичащия по същото време гей парад в сръбската столица в събота.

На този фон през последните седем дни Сърбия е първата в Европа и втората държава в света по отношение на среднодневния брой новоинфектирани с коронавирус на милион жители.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!