Руският министър на отбраната Андрей Белоусов е наредил на Генералния щаб на армията да излезе с предложения как да се справят незабавно с „провокациите“ на американските стратегически безпилотни самолети, действащи над Черно море, съобщи министерството на отбраната на Руската федерация.

Министерството каза в изявление, че е забелязало повишена активност в района от американски безпилотни самолети, които според него извършват разузнаване и събират информация за прицелване за високоточни западни оръжия, използвани от Украйна за удари по руски съоръжения, предава Ройтерс.

„Това показва нарастващото участие на Съединените щати и страните от НАТО в конфликта в Украйна на страната на режима в Киев. Такива полети увеличават многократно вероятността от инциденти във въздушното пространство с руски самолети, което увеличава риска от пряка конфронтация между НАТО и Руската федерация“, допълват от руското министерство на отбраната.

В изявлението не се споменава Крим,  който Москва анексира от Украйна през 2014 г. Руските военни съоръжения в там са били многократно ударяни от украинските сили, включително със западни ракети.

През март 2023 година руски изтребител свали американски безпилотен разузнавателен самолет. Дронът е извършвал рутинна операция в международното въздушно пространство.

Руският изтребител е ударил витлото на американския дрон, което е довело да разбиването му в Черно море.