Трите концерта на Тейлър Суифт във Виена тази седмица бяха отменени, след като правителството потвърди планирано нападение на националния стадион, съобщи организаторът късно в сряда.

Австрийският канцлер Карл Нехамер заяви, че „е предотвратена трагедия“.

„Благодарение на интензивното сътрудничество на нашата полиция и новосъздадената DSN (Дирекция за сигурност и разузнаване) с чуждестранните служби заплахата беше идентифицирана рано, преборена и една трагедия беше предотвратена“, написа Нехамер в публикация в X.

„С потвърждението от правителствените служби за планирана терористична атака на стадион „Ернст Хапел“ нямаме друг избор, освен да отменим трите планирани концерта в името на безопасността на всички“, заяви Barracuda.music в публикация в Инстаграм, като добави, че всички билети ще бъдат автоматично възстановени.

По думите на генералния директор по обществената сигурност австрийската полиция е задържала в сряда двама души, заподозрени в планиране на нападения срещу концерти.

Това са 19-годишен австриец от Терниц и друг младеж във Виена. При обиските в домовете им са открити химически вещества и доказателства за готвените атаки.

„По време на нашите разследвания установихме подготвителни действия и отбелязахме, че 19-годишният заподозрян е имал специално внимание към концертите на Тейлър Суифт във Виена“, каза Франц Руф.

 

По думите му заподозреният австрийски гражданин се е заклел във вярност към Ислямска държава. Според данните на разследването заподозрените са се радикализирали в интернет.

Впоследствие заподозрените са започнали подготовка за терористична атака. Според австрийските медии става въпрос за нападения с ножове и дори врязване на превозно средство във групи от фенове.

Заподозренте са имали приятели сред екипите, които осигуряват достъпа до стадиона и изграждането на съоръженията.

Трите концерта на Тейлър Суифт трябваше да се състоят във Виена от четвъртък до събота. Полицията очакваше около 65 000 посетители на всеки концерт, както и до 15 000 души извън стадиона без билети, което подхранваше опасенията за сигурността.

Концертите трябваше да бъдат част от рекордното турне Eras Tour на американската певица и авторка на песни, което започна на 17 март 2023 г. в Глендейл, Аризона, САЩ, и трябва да приключи на 8 декември 2024 г. във Ванкувър, Канада.

34-годишната Суифт все още не е коментирала отмяната на концертите в официалния си профил в Инстаграм, който има 283 милиона последователи.

След Виена Суифт трябваше да пее в Лондон, където са предвидени шест концерта на стадион „Уембли“, започващи на 15 август.

Преди дни при нападение с нож в клас по танци, посветен на музиката на американската певица, в Саутпорт, Англия, загинаха три деца, а други бяха ранени. Певицата заяви, че е напълно шокирана от случилото се.

 

„Ужасът от вчерашното нападение в Саутпорт ме залива непрекъснато и просто съм напълно шокирана. Загубата на живот, както и ужасяващата травма, нанесена на всички, които са били там, семействата и първите спасители… Това са били просто малки деца в клас по танци“, написа тя в профила си в Инстаграм.

17-годишен младеж беше арестуван на мястото на инцидента по „подозрение в убийство и опит за убийств“. След нападението избухнаха масови протести и безредици в редица градове, след като фалшиви съобщения в социалните медии погрешно определиха предполагаемия убиец като ислямски мигрант.

Размириците се разпространиха. Протестиращи на много места в страната влязоха в сблъсъци с полицията, палиха автомобили и хвърляха предмети срещу джамии и магазини на хора от предимно чуждестранен произход.