Бури с ураганни ветрове причиниха сериозни щети, наводнения и транспортен хаос в Северозападна Европа.  Към момента се съобщава за най-малко 6 загинали и един човек в неизвестност.

Заради лошото време полет от Варшава до Лондон беше отклонен да кацне в Бирмингам. Въпреки силния вятър, пилотът успява да овладее машината и да я приземи безаварийно.

Самолет на "Бритиш еъруейз" пък взе разстоянието от Ню Йорк до Лондон с рекордните 80 минути по-бързо от разписанието си. Пилотът яхнал въздушен поток на бурята и развил 1327 километра в час.

Ураганни ветрове оставиха десетки хиляди без ток в Централна и Северна Европа. Наводнения и паднали дървета блокираха основни пътища и железопътни релси.

Стотици полети бяха отменени в Германия и Холандия заради изключително силната зимна буря „Киара“, връхлетяла северните части на Европа, предаде "Ройтерс".

Над 200 полета бяха анулирани от и за международното летище Схипхол в Амстердам заради бурята.

Самолетите, които кацат на летището, минават през тежка турбулентност.

Въздушният трафик навсякъде из Европа е силно затруднен, а на много летища кацането е при буквално екстремни условия.

„Киара“ бушува с пориви на вятъра до 120 километра в час в Холандия. Кралският метеорологичен институт издаде оранжев код за цялата страна.

Снимка: EPA

Мюнхен също е сред най-силно засегнатите градове. Говорител на летището в града съобщи, че над 420 полета са отменени. Близо 150 полета бяха анулирани на летищата в Дюселдорф и Кьолн.

След Германия, бурята удари и Чехия, където хиляди потребители останаха без ток. Пострадали са стотици подстанции и делекопроводи. Ранен е шофьор, върху чиято кола е паднало дърво.

Снимка: EPA

Скоростта на вятъра в планините достига 180 км/ч. Пражкото летище „Вацлав Хавел“ анулира 7 полета до Западна Европа.

Ураганният вятър причини големи разрушения и в Полша. Повредени са 15 жилищни сгради и 3 стопански постройки. Вятърът отнася покриви и чупи дървета. Нарушен е графикът на влаковете и въздушните полети.

Ураганни ветрове преминаха и през Литва.

Снимка: EPA

Временно бе ограничено корабоплаването в морското пристанище Клайпеда, където скоростта на вятъра достигаше 33 метра в секунда.

Един човек загина, а друг изчезна безследно, след като ураганен вятър отнесе вчера лодката на двамата рибари в езеро Феген в Северозападна Швеция.

Бурята продължава да настъпва, като оставя след себе си много материални щети. Поривите на вятъра достигат 150 километра в час. На много места остава в сила тревога за опасно време.