Запис на разговор между Роналд Рейгън и Ричард Никсън, в който Рейгън нарича делегацията на Танзания в ООН „маймуни” беше публикуван в американското списание „Атлантик”. Записите са от 1971 г., когато действащ президент е Никсън, а бъдещият държавен глава е тогавашен губернатор на щата Калифорния, пише Би Би Си.

Причина за расисткото изказване са демонстративни танци от страна на танзанийците, след като ООН гласува да признае Китай в цялост и отлъчи Тайван от организацията. Един от поддръжниците на Тайван (територия, която и до днес Пекин счита за своя, но и която от десетилетия има силна връзка със западните страни - б.р.) е бил Рейгън, който позвънил в Белия дом, за да се оплаче.

В разговора между двамата се чува как Рейгън казва: „Да видя тези... маймуни от тези африкански страни – проклети да са! Още им е неудобно да носят обувки!” Последва и звучен смях от страна на Никсън.

Сегментът от изказването на Рейгън може да бъде чут на английски тук.

Записът е открит от Тим Нафтали - доцент по история в Нюйоркския университет и уредник на президентската библиотека на Никсън от 2007 г. до 2011 г. По думите му расистките обиди са изрязани от официалния публикуван материал заради личната неприкосновеност на политика приживе.

Записите са публикувани от Националния архив на САЩ през 2000 г. когато Рейгън е все още жив. По-късно, през 2004 г., тези съображения бяха анулирани от решение на съда, което доведе до преразглеждане на разговора между бившите президенти.

Нафтали заявява, че Рейгън се обажда на държавния глава, за да го принуди САЩ да се оттегли от ООН. По думите на действащия президент, обаче, оплакванията от африканските представители е била основната тема на разговор.

Нафтали също обяснява, че в друг разговор Рейгън казва на държавния секретар на страната Хенри Кисинджър, че делегацията от Танзания са „канибали, които не носят обувки”.

Рейгън публично защитаваше непросъществувалата държава Родезия и Южна Африка по време на апартейда. Според Нафтали записите показват бившия президент в „нова светлина.”

Роналд Рейгън е президент на САЩ между 1981 г. и 1989 г. – период, считан за кулминацията на Студената война и началото на края на Съветския съюз. Той почина през 2004 г. на 93-годишна възраст след дълга борба с Алцхаймер.

Целият разговор между Никсън и Рейгън е публикуван в архива на президентската библиотека.