Нов етап в издирването на Боян Петров в района на осемхилядника Шиша Пангма. Първи предполагаеми следи от българския алпинист бяха открити днес.

Шерпите и китайските спасители са достигнали пеша около 21 ч. местно време до Трети височинен лагер, където са намерили дреха и шоколад, които може да са на Боян Петров, но засега потвърждение дали са негови няма.

За съжаление, не са намерили там българския алпинист. Заради лошото време и късния час, обходът продължава утре. През следващите 4 дни се очаква прозорец от хубаво време.

Снимка: Simrik Air
Двата хеликоптера, специално оборудвани за работа на голяма надморска височина в разреден въздух, извършиха своите разузнаватени полети.

Те са успели да огледат добре цялото пространство, където се предполага, че може да е Боян Петров, но без резултат.

Утре със сигурност няма да летят хеликоптери, но машините остават в готовност.

„Днес двата хеликоптера летяха върху зоната между Лагер 1, Лагер 2, Лагер 3 и под върха, направиха оглед и много снимки.

Снимка: Simrik Air
Достигнали са до Лагер 3 двама шерпи и двама или трима китайци. Първоначално имаше информация, че е открита палатка, но тя се опроверга. Имало е тениска, но тя със сигурност не е на Боян Петров. Алпинистите са били изморени и са си легнали веднага. Все още няма следа от търсенето. На снимките от хеликоптерите няма следа от Боян.

Утре групата, която е на Лагер 3, ще се опита да изкачи върха, за да може да мине по пътя на Боян и евентуално да потърси места по пътя му, където би могло да има някакво събитие. В Лагер 2 групата е доста голяма, има и италианци, ще се опита по-бавно да стигне до Лагер 3, да потърси встрани от маршрута, който е най-директният до Лагер 3”, заяви за bTV Деян Петков, член на спасителния екип.

Днес двата хеликоптера излетяха от базата в Ниалам рано сутринта, в 7:30 ч. местно време. Екипажите успяха да вдигнат машините над върха Шиша Пангма, достигайки най-високата точка. В спасителната акция по въздух се включи и опитният алпинист Мингма Шерпа.

„Търсихме за него няколко пъти в планината, но не можахме да го открием”, каза той.

По време на полета забелязват съмнителни обекти в близост до Лагер 3.

„Приближихме се, направихме снимки, търсихме и на други места, но не видяхме нищо и се върнахме. Сложихме снимките на лаптопа, увеличихме, но за съжаление обектите не бяха резултат от човешка дейност, а скали. Направихме най-доброто, което беше възможно днес, защото времето беше много ясно – ветровито, но ясно. Можехме да видим всяко камъче. Огледахме всичко – по склоновете и лагерите – от горе, отстрани, от всякъде", обясни Мингма Шерпа.

Междувременно шерпите и китайските спасители достигат до Втори лагер.

„Разкопали са много внимателно и самите палатки, и отстрани. Търсили са признак, че той е минавал оттам, но за съжаление всичко сочи, че той не е бил във Втори лагер в никакъв момент след 3 май”, съобщи Деян Петков, член на екипа на Боян Петров в България.

Снимка: Simrik Air

Към 21 ч. местно време китайската група достига до Лагер 3.

Стигнали са дотам след 13-часово катерене

"В първия момент бяха помислили, че са намерили палатка, но засега се оказа, че единственото, което са видели, е една фланелка. Утре сутринта ще се разходят около Лагер 3 с надеждата да огледат още по-добре терена", съобщи от Непал Кирил Петков, член на спасителния екип.

Целта им е да прекарат нощта там и да се опитат да намерят следи от Боян Петров в скалния пояс наоколо.

Операция по въздух утре обаче няма да има, тъй като спасителите планират да с изкатерят до върха и хеликоптери биха застрашили живота им. Машините са в Катманду и са в готовност да излетят отново при нужда. Те могат да стигнат до върха за 50 минути.

Във „Фейсбук” жената на Боян Петров Радослава Ненова благодари за подкрепата и повтори  пожелание, което получила: „Нека Боян изкачи най-високия си връх, този надолу”.

Акцията продължава и утре. Спасителите ще изминат целия път, който Боян Петров е заявил, че ще следва. От върха те отново ще огледат терена и ще направят всичко възможно да забележат алпиниста или следа от него.