Група от коренното население в Канада твърди, че е открила стотици немаркирани гробове, чийто точен брой все още не е уточнен, на територията на бивше училище в провинция Саскачеван, предаде Би Би Си.

Според нея това може да се окаже едно от най-значителните събития в канадската история.

Откритието идва само седмици след като в страната беше намерен масов гроб с останките на 215 деца в бивш католически интернат.

Подобни училища интернати са били управлявани от канадското правителство и религиозните власти през XIX и XX век с цел асимилация на коренното население.

Коренният народ нарича откритието „ужасяващо и шокиращо“. Предвижда се повече подробности, свързани със случая, да бъдат разкрити по време на пресконференция този четвъртък.

Културният геноцид в Канада

Пери Белегард, национален вожд на Асамблеята на първите нации, определи намирането на гробовете като „трагично, но не и изненадващо“.

„Призовавам всички канадци да подкрепят Първите нации в този изключително труден и емоционален момент“, написа той в Туитър.

Между 1863 г. и 1998 г. повече от 150 000 деца от коренното население са били отнети от семействата им и настанени в тези училища, където не е било разрешено да говорят езика си или да практикуват културата си, а много от тях са били малтретирани и насилвани.

През 2008 г. беше създадена комисия, за да документира въздействието на тази система. Тя установи, че голяма част от децата никога не се завърнали в родните си общности. Тогава канадското правителство поднесе официално извинение за своите действия в миналото.