Нов вид динозавър, живял на сегашната територия на Международния геопарк на ЮНЕСКО Хацег в Румъния, е открит от екип от палеонтолози. Става въпрос за вида Transylvanosaurus platycephalus, което буквално означава „плоскоглаво (плоско) влечуго от Трансилвания“, пише на официалния сайт на Букурещкия университет. 

Палеонтолози откриха нов вид динозавър

Този растителнояден динозавър е живял преди около 70 милиона години и е наречен по името на района, където са открити вкаменелостите, казва екипът, ръководен от палеонтолога Феликс Аугустин от университета в Тюбинген. 

Откритите кости на части от черепа дават нова представа за еволюцията на европейската фауна малко преди изчезването на динозаврите преди 66 милиона години. Динозавърът е бил дълъг около 2 метра, ходил е на два крака. Тялото му е било малко, както и при други динозаври, открити на територията на румънския регион Хатег, известни като „динозаври джуджета“.

„Ограничените хранителни ресурси в тези части на Европа по онова време са довели до намаляване на размера на тялото на тези животни", казва палеонтологът Феликс Аугустин.

Трансилванозавърът е живял на един от многото острови на архипелага заедно с други динозаври джуджета, крокодили, костенурки и птерозаври.

За огромна изненада на изследователите най-близките роднини на новия вид динозавър са живели в днешна Франция, което повдига въпроса как той е населявал „острова на динозаврите джуджета“, който тогава е обхващал територията на Трансилвания.

Екипът, в който участва и сътрудник от Факултета по геология и геофизика на Букурещкия университет, е открил костите на черепа на динозавъра през 2007 г. в коритото на река в геопарка. Районът Хацег е едно от най-важните места в Европа по отношение на откриването на гръбначни животни от Късния кредов период. Там досега са идентифицирани общо 10 вида динозаври.