Астрономите, ръководени от Саймън Джефри от обсерваторията „Арма“ в Северна Ирландия, са открили 8 от най-горещите звезди във Вселената. Те имат температура на повърхността си над 100 000 градуса, като една от тях надхвърля 180 000 градуса.

Топлината се генерира, защото тези звезди са в края на своя жизнен цикъл и вече са се свили сериозно и са изхвърлили външните си слоеве. Някои от тях може да са резултат и от сливането на две звезди от типа бели джуджета.

Нашето слънце е само умерено топла звезда, ако се съди по звездните стандарти. То е с температура на повърхността от около 6000 градуса. Принадлежи към долната средна зона на звездните спектрални класове. 

Белите или синкаво-бели звезди като Вега, Ригел или Сириус са значително по-горещи от нашето слънце. Те могат да се нагорещяват до 50 000 градуса.

Изследването на астрономите показва етапите на развитие на старите звезди в прехода им от червен гигант към бяло джудже. В тази фаза звездата, която първоначално е била много раздута, се свива силно, изхвърля част от обвивката си и кондензира компактното си в горещото ядро.

Тъй като тези джуджета са изразходвали почти цялото си гориво за синтез на водород, по-тежките елементи като хелий, кислород и въглерод са доминиращи на тяхната повърхност. Освен това материята на тези звезди е изключително плътна, което ги прави и толкова горещи.

„Тези планети джуджетата могат да имат висока температура на повърхността“, обяснява съавторът на проучването Клаус Вернер от университета в Тюбинген. Досега са известни около 300 богати на хелий звезди джуджета.