Учени измериха скоростта на най-бавния морски хищник в света - гренландската акула, съобщава Би Би Си, позовавайки се на изследване, публикувано в научното издание "Journal of Experimental Marine Biology and Ecology".

Страховитото животно се "влачи" във водата със скорост едва 0,34 м/сек. Тъй като това е много по-бавно от скоростта на тяхната плячка, тюленът, който се движи със скорост 1 м/сек, учените смятат, че акулата "дебне" жертвата си и атакува, след като тя заспи.

Юки Уатанабе от Националния институт за полярни изследвания в Токио твърди, че ако се вземе предвид размера на акулата, тя е най-бавната риба в океана.

Първоначалната цел на изследването била да се разбере причината за смъртта на тюлените около норвежкия остров Шпицберген. Смятало се, че гренландските акули ядат само трупове. Оказало се, обаче, че тюлените, които спят под водата, за да се предпазят от полярни мечки, също са в опасност.

Според изследователите, причината за бавната скорост на гренландските акули е голямото количество енергия, необходима за поддържането на телесната им температура в ледените води, които обитават.

Плановете на авторите на изследването са да използват подводни камери, за да заснемат акулата в най-бавното преследване в света.
 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!