Ключов политически съюзник на руския президент Владимир Путин е осиновил дете, отнето от украински дом за деца. Това показват документи, проучвани от екип на сайта на Би Би Си.

Името на 70-годишния Сергей Миронов, който е депутат в Държавната дума на Русия, присъства в протокола за осиновяване на двегодишно момиченце, взето през 2022 г. от жена, за която сега е женен. Самоличността на детето е била сменена в Русия.

Детето, първоначално наречено Маргарита, е едно от 48-те, които изчезват от дом за деца в Херсон, когато руските сили поемат контрола над града.

Разрушения в Херсон след руска атака
Снимка: Ройтерс

Според украинското правителство от началото на пълномащабната инвазия през 2022 г. руските сили са отвели 20 000 деца.

По-рано тази година Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на президента Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, за предполагаемото незаконно депортиране на украински деца на контролирана от Русия територия с идеята никога повече да не се върнат в родината си.

Руското правителство твърди, че не депортира украински деца, но ги евакуира, за да ги защити от войната.

Би Би Си работи с украинския следовател по правата на човека Виктория Новикова, за да разбере какво се е случило с Маргарита и другите деца. Новикова е подготвила досие с нови доказателства за Главната прокуратура на Украйна, която ще ги предаде на Международния наказател съд.

Мистерията около Маргарита

Мистерията около Маргарита започва, когато жена в лилава рокля се появява в детската болница в Херсон, където 10-месечното дете е лекувано от бронхит през август 2022 г. Тя е най-малкият обитател на местния дом за деца, където се грижат за такива със здравословни проблеми или чиито родители са загубили родителските права или са починали.

Майката на Маргарита се отказва от попечителството над детето си малко след раждането ѝ, а местонахождението на баща й е неизвестно.

Разрушения в Херсон след руска атака
Снимка: Ройтерс

Според д-р Наталия Лютикова, която ръководи лечението на бебета в болницата, Маргарита била усмихнато бебе, което обича да гушка хората.

„Жената с лилавата рокля се представи като "началник по детските въпроси от Москва", спомня си д-р Лютикова.

Като от филм

Скоро след като неизвестната дама си тръгва, д-р Лютикова повлучава многократни телефонни обаждания от назначен от Русия служител, който отскоро отговаря за дома за деца в Херсон. Той настоява Маргарита да бъде върната незабавно от лечебното заведение в социалния дом.

След седмица момиченцето е изписано от болницата. А ден след като е отново в дома, служителите в него са помолени да я подготвят за пътуване.

„Страх ни беше, всички се страхуваха”, казва Любов Сейко, медицинска сестра в дома.

Тя описва как руски мъже - някои с военни камуфлажни панталони, един - с черни очила и куфарче, са пристигнали да вземат момичето. „Беше като нещо от филм“, допълва още Сейко.

Но това е само началото.

Депортирането на останалите деца

Седем седмици по-късно Игор Кастюкевич, руски депутат, облечен във военни униформи, пристига в дома и заедно с други служители започва да организира депортирането на останалите деца, включително полубратачето на Маргарита - Максим.

„Те ги вземаха от ръцете ни и ги изнасяха“, коментира Сейко.

Видеозаписи, публикувани в Telegram от Кастюкевич, показват как децата са вкарани в автобуси и линейки.

„Те ще бъдат отведени в безопасни условия в Крим", коментира той към кадрите. Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., Кастюкевич представи събитието като „хуманитарна мисия“.

Среднощният влак

5 месеца Би Би Си се опитва да издири Маргарита и останалите 47 деца, работейки с Виктория Новикова. Намирането на изгубени деца в толкова огромна страна като Русия не е лесна задача, коментира изданието.

Първата им задача е идентифицират мистериозната жена в лилаво.