Ключов политически съюзник на руския президент Владимир Путин е осиновил дете, отнето от украински дом за деца. Това показват документи, проучвани от екип на сайта на Би Би Си.

Името на 70-годишния Сергей Миронов, който е депутат в Държавната дума на Русия, присъства в протокола за осиновяване на двегодишно момиченце, взето през 2022 г. от жена, за която сега е женен. Самоличността на детето е била сменена в Русия.

Детето, първоначално наречено Маргарита, е едно от 48-те, които изчезват от дом за деца в Херсон, когато руските сили поемат контрола над града.

Разрушения в Херсон след руска атака
Снимка: Ройтерс

Според украинското правителство от началото на пълномащабната инвазия през 2022 г. руските сили са отвели 20 000 деца.

По-рано тази година Международният наказателен съд (МНС) издаде заповеди за арест на президента Владимир Путин и руския комисар по правата на децата Мария Лвова-Белова, за предполагаемото незаконно депортиране на украински деца на контролирана от Русия територия с идеята никога повече да не се върнат в родината си.

Руското правителство твърди, че не депортира украински деца, но ги евакуира, за да ги защити от войната.

Би Би Си работи с украинския следовател по правата на човека Виктория Новикова, за да разбере какво се е случило с Маргарита и другите деца. Новикова е подготвила досие с нови доказателства за Главната прокуратура на Украйна, която ще ги предаде на Международния наказател съд.

Мистерията около Маргарита

Мистерията около Маргарита започва, когато жена в лилава рокля се появява в детската болница в Херсон, където 10-месечното дете е лекувано от бронхит през август 2022 г. Тя е най-малкият обитател на местния дом за деца, където се грижат за такива със здравословни проблеми или чиито родители са загубили родителските права или са починали.

Майката на Маргарита се отказва от попечителството над детето си малко след раждането ѝ, а местонахождението на баща й е неизвестно.

Разрушения в Херсон след руска атака
Снимка: Ройтерс

Според д-р Наталия Лютикова, която ръководи лечението на бебета в болницата, Маргарита била усмихнато бебе, което обича да гушка хората.

„Жената с лилавата рокля се представи като "началник по детските въпроси от Москва", спомня си д-р Лютикова.

Като от филм

Скоро след като неизвестната дама си тръгва, д-р Лютикова повлучава многократни телефонни обаждания от назначен от Русия служител, който отскоро отговаря за дома за деца в Херсон. Той настоява Маргарита да бъде върната незабавно от лечебното заведение в социалния дом.

След седмица момиченцето е изписано от болницата. А ден след като е отново в дома, служителите в него са помолени да я подготвят за пътуване.

„Страх ни беше, всички се страхуваха”, казва Любов Сейко, медицинска сестра в дома.

Тя описва как руски мъже - някои с военни камуфлажни панталони, един - с черни очила и куфарче, са пристигнали да вземат момичето. „Беше като нещо от филм“, допълва още Сейко.

Но това е само началото.

Депортирането на останалите деца

Седем седмици по-късно Игор Кастюкевич, руски депутат, облечен във военни униформи, пристига в дома и заедно с други служители започва да организира депортирането на останалите деца, включително полубратачето на Маргарита - Максим.

„Те ги вземаха от ръцете ни и ги изнасяха“, коментира Сейко.

Видеозаписи, публикувани в Telegram от Кастюкевич, показват как децата са вкарани в автобуси и линейки.

„Те ще бъдат отведени в безопасни условия в Крим", коментира той към кадрите. Крим беше анексиран от Русия от Украйна през 2014 г., Кастюкевич представи събитието като „хуманитарна мисия“.

Среднощният влак

5 месеца Би Би Си се опитва да издири Маргарита и останалите 47 деца, работейки с Виктория Новикова. Намирането на изгубени деца в толкова огромна страна като Русия не е лесна задача, коментира изданието.

Първата им задача е идентифицират мистериозната жена в лилаво.

Виктория открива руски документ, който разрешава преместването на Маргарита в московска болница за медицински изследвания. В него е вписано името на жена - Инна Варламова. По-късно потвърждават, че това е жената в лилаво. Допълнителни търсения показват, че тя работи в руския парламент.

Снимка: Руското правителство
Снимка: iStock

Разследването на Би Би Си, в което участват и журналисти от Украйна, разкрива фалшифицирани свидетелства за раждане, тайно осиновяване и доказателства, водещи чак до руския парламент.

Видеозаписи показват, че Инна Варламова е пристигнала в окупираната Украйна в същия ден, в който според свидетели Маргарита е била отведена от дома за деца. По-късно същата нощ, в 00:20 часа, тя е взела влака обратно за Москва. Други доказателства показват, че малката също е била качето в среднощния влак. Но защо? Руски източник предоставя друга важна информация – документ показва, че г-жа Варламова наскоро се е омъжила за лидера на политическата партия „Справедлива Русия“ Сергей Миронов, който подкрепя президента Путин. Той е санкциониран от редица западни държави, включително Великобритания и ЕС.

Как Маргарита става Марина

По-късно идва и ключово разкритие – в документ за раждане на 14-месечно момиченце с името Марина, като родители са вписани Инна Варламова и Сергей Миронов. Към него обаче няма оригинален протокол за раждането на детето. Като рожденна дата на Марина е вписано „31 октомври 2021 г.“ - същия ден, в който се режда Маргарита.

„Когато видях, че рожденият ден на Марина е същият като този на Маргарита, си казах „бинго“, посочва Виктория.

Инна Варламова и Сергей Миронов Снимка: A JUST RUSSIA

Чрез анонимни руски източници екипът на Би Би Си получава информацията за осиновяването на Маргарита. Маргарита Прокопенко е преименувана на Марина Миронова - на името на осиновителя си Сергей Миронов. За нейно родно място е посочен руският град Подолск.

От руското правителство казват, че не знаят за случая на Маргарита и могат да дадат комента.

Укази за осиновяване

Според Женевската конвенция, която определя какво представлява военно престъпление, е незаконно да се депортират цивилни по време на война - освен ако не е от съществено значение за сигурността или е временно. Конвенцията също така забранява промяната на семейния статус на дете.

Когато президентът Путин и комисаря Мария Лвова-Белова бяха обвинени от Международния наказателен съд по-рано тази година, съдът заяви, че незаконното депортиране на стотици украински деца от сиропиталища и домове за деца е извършено с „намерението тези деца да бъдат окончателно отстранени от техните домове и от собствената им държава“.

Това последва решението на президента Путин да издаде укази, които улесняват руснаците да осиновяват украински деца. Лвова-Белова заяви, че Русия взема деца само в приемни семейства или за осигуряване на попечителство.

„Нямаме осиновявания“, коментира тя през октомври.

От Би Би Си се свързват с Сергей Миронов и Инна Варламова с въпроса къде сега е Маргарита. Отговор от тях няма. Смята се, че почти всички други деца, които са били отведени от дома, остават в руски ръце.

Междувременно Руските атаки над Херсон продължават.