Личните данни на 15 милиона абонати на американския мобилен оператор Ти-Мобайл (T-Mobile), филиал на германската компания Дойче Телеком (Deutsche Telekom), са били откраднати при кибератака срещу негова фирма подизпълнител, предадоха световните агенции.

Хакерите са се сдобили с имената, датата на раждане, адреса, номера на социалното осигуряване, както и със сведения за платежоспособността на тези хора, съобщи Ти-Мобайл в писмо до своите клиенти. Четвъртият по големина мобилен оператор в САЩ увери, че не са били откраднати информации за банковите карти на абонатите.

Кибератаката е била извършена от 1 до 16 септември. Нейна жертва е станал отдел на компанията Експириън (Experian), която помага на корпоративни клиенти да управляват кредитните рискове и да предотвратяват измами. Тя е наета от Ти-Мобайл, за да проучва кредитния рейтинг на нейните настоящи и бъдещи абонати.

Възможно е да са били откраднати данните на хора, които са подали в телекома заявления за предоставяне на мобилни услуги в периода 1 септември 2013 - 16 септември 2015 г.

От Експириън са уведомили правоохранителните органи за кибератаката незабавно. За момента няма сведения откраднати данни да са били използвани неправомерно.

Миналата година американски организации са съобщили за близо 800 случая на хакерски кражби на данни, посочва БТА.