Отговорът на руската инвазия в Украйна - засилена отбрана на Стария континент и евентуални нови санкции срещу Русия. Това ще бъдат акцентите в срещите на върха на НАТО и Европейския съюз този четвъртък и петък.

За санкциите срещу Русия Европа не е единна. Причината: държавите членки не са съгласни помежду си докъде е реалистично да се стигне. Едни, сред които се отличава Полша, настояват за пълно прекратяване на търговията с Русия. Гласът на Германия обаче е особено важен, за да не се засягат енергийните доставки.

Вече не е табу обаче да се говори за евентуално спиране на руския нефт, от което Европа би пострадала по-малко, отколкото от спирането на руския газ.

„Русия извършва военни престъпления. Това е думата, трябва да го кажем! Това, което става в Мариупол, е мащабно военно престъпление! Руши се, бомбардира си и се убива наред, безразборно. Ужасно е, трябва да го осъдим по по-твърд начин”, заяви Жозеп Борел.

Европейска автономия в отбраната – това вероятно ще е новината в края на седмицата. Допреди войната в Украйна общата европейска отбрана не беше приоритетна тема. Сега министрите на външните работи одобриха документа и той трябва да бъде гласуван, а това означава и сериозно увеличение на инвестициите в отбрана за 27-те от Съюза.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!