Висока оценка за ваксинационната стратегия на Европа, тревога за върховенството на закона и за различията относно миграционната политика на Съюза.

Това бяха част от акцентите днес в традиционното годишно изслушване на шефа на Европейската комисия пред Европарламента. 

Изненадващи политически решения не бяха обявени. В пленарната зала имаше редки аплодисменти, а извън нея - коментари за умерена и дипломатична политическа реч.

Урсула фон дер Лайен не пропусна горещите спорни теми и тревожни явления в Съюза, но не цитира имена на държави-членки с проблеми.

Европа е сред водещите в света по ваксиниране и досега целта е постигната. Без изненада успехът беше споменат още в началото на годишното изказване на Урсула фон дер Лайен. Над 70% от пълнолетните граждани на Съюза са имунизирани, а Европа единствена е споделила половината от произведените си ваксини с останалия свят, подчерта тя. 

“Когато стоях тук пред вас преди 12 месеца, не знаех кога и дали ще имаме безопасна ваксина срещу COVID-19. Но днес обаче, въпреки всички критики, Европа е сред световните лидери. Над 70% от пълнолетното ни население е напълно ваксинирано. Ние бяхме единствените, които споделихме половината от производството си на ваксини с останалия свят. Доставихме над 700 милиона ваксини на европейците, също 700 милиона изпратихме на повече от 130 други държави", каза председателят на ЕК.

Но бързо дойде ред и за неуспехите в тази област:

"Има тревожни разлики по ниво на ваксинация между държавите членки",  коментира шефът на Комисията, без да цитира имена на страни.

Горещата външнополитическа тема от лятото – ситуацията в Афганистан – беше акцент за Урсула фон дер Лайен тази сутрин. Заради ролята на Европа в хуманитарната криза и най-вече заради категоричните различия на 27-те държави членки по темата миграция.

Предстои посещение на Урсула фон дер Лайен в Западните Балкани, стана ясно днес. За да потвърди европейската перспектива за този приоритетен за Съюза район, коментира тя.

Тревожни явления има в някои държави членки относно върховенството на закона, заяви Урсула фон дер Лайен. Трябва да се защитава всеки един цент от европейския бюджет, а не парите да потъват някъде. Тя обаче не цитира нито едно име на държава.