България е на последно място в ЕС по брой ваксинирани срещу COVID-19. Напълно ваксинирани са 20 на сто от пълнолетните у нас. На другия полюс – при отличниците – са Малта, Исландия, Ирландия, Дания, Португалия, Испания – с над 80 на сто ваксинирано население. Като за Малта и Исландия процентът е дори над 90.

"Най-много съжалявам  затова, че имаме много ваксини, а реално в момента виждаме да боледуват тежко и да умират хора, които е можело да предпазим. А моята работа не е да лекувам, а да предпазвам от болест. Това ми е най-болното, когато виждам, че хора в момента боледуват от ваксинопредотвратимо заболяване. В почти 99% от случаите смъртта от COVID в момента е предотвратима чрез ваксините", казва д-р Христиана Бацелова, епидемиолог в УМБАЛ "Свети Георги".

България е на първо място по COVID смърт в ЕС. За последните две седмици смъртността у нас на 1 милион души е 92,07. Драстично над нивата на останалите държави в Евросъюза. Пет пъти над нивото на отличника по ваксиниране Малта и 21 пъти над нивото на друг отличник - Дания.

"След глътката въздух, която взехме през май-юни, сега отново колегите ми са изморени много психически и физически, не е лесно да се сблъскваш със смъртта. Всеки ден имаме смъртни случаи в момента, включително и днес", обяснява доц. Олиана Бойкинова, началник на клиниката по инфекциозни болести УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив.

Снимка: bTV

В клиниката например почти всички легла са заети. Повечето от пациенти са с COVID-19.

"Хората трябва да са наясно какво става, да осъзнаят, че трябва да се спасят, няма връщане назад, коронавирус ще има, болни ще има, смъртност ще има, трябва да се вземат мерки, да се намалят тези неща. И все пак – тези, които не искат да се ваксинират, поне да спазват всички елементарни, известни противоепидемични мерки, за да предпазят не само себе си. Трябва да се предпазят и други невинни, които са с редица придружаващи заболявания, които стават жертва накрая", казва Бойкинова.

"Четвъртата вълна е вълната на неваксинираните хора, тъй като в по-голямата си част са неваксинирани. Знам, че зрителите се интересуват дали имаме ваксинирани, но са много малък процент от общия брой болни и карат по-леко заболяването. Докато неваксинираните го карат много тежко, с тежки усложнения, за съжаление понякога с фатален край", обяснява доц. Иван Балтаджиев, завеждащ трети блок в клиниката.

Съпругът на Стоянка е сред COVID пациентите в клиниката. Тя застава под прозореца на стаята му, набира го по телефона, той се показва и така общуват.

"Трябва да се пазят хората, нито дистанция се спазва, нито маските, за тях това е една игричка. Мой съпруг е тук, не е ваксиниран, влезе с много тежка форма. Не мога да кажа дали съжалявам, че не съм се ваксинирала, защото има много сложно заболяване. За мен съжалявам. И аз не съм ваксинирана, всички го прекарахме, но надявам се да се оправят нещата", казва Стоянка Маденова, съпруга на пациент с COVID-19.

Поискахме информация от здравното министерство на национално ниво какъв процент от заразените са ваксинирани и съответно какъв процент не са. Същата справка поискахме и относно приетите в болница с COVID-19 и смъртните случаи. Отговори не получихме.

Снимка: bTV

А в много други държави се публикуват такива данни като част от информационните кампании за стимулиране на ваксинирането. Във Франция например медии цитират данни, според които повечето пациенти с COVID-19 в болница са неваксинирани, 11 на сто са ваксинираните, в реанимация - 6 на сто. В Белгия почти всички в болница са неваксинирани или с незавършена ваксинация. Само 2,5 % от пациентите в болница са ваксинирани.

"Няма ваксина, която да предпазва 100%. Има малък процент от хора, които, заради техни особености, на имунната система, не отговарят на ваксината, може да са млади, може да са възрастни. Но това не трябва да ни спира от ваксинация, защото по-голямата част от хората, които са ваксинирани, всъщност няма да се разболеят, няма да бъдат и заразни“, обясни д-р Бацелова.

"Има си един процент от хората, които не отговарят на ваксината или не отговарят достатъчно напрегнато. И тук сме изследвали много хора, час от тях  не развиват нито клетъчен, нито антитялов отговор. Това не е свързано с някакъв имунен дефект, това е генетика и различен отговор към ваксината", заяви проф. Мария Николова, имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

Различни проучвания доказват, че ваксините предпазват от „Делта“ варианта на коронавируса, но ефективността им спрямо предходните варианти спада. Специалисти обобщават, че този спад е с около 10 до 20% при различните препарати. Ваксините остават високо ефективни срещу тежко боледуване и смърт. Сериозни проблеми след поставянето им възникват изключително рядко. В информацията за РНК ваксините е добавено, че в много редки случаи се съобщава за миокардит и перикардит, а при векторните – за рядък неврологичен синдром. Европейската агенция по лекарствата е категорична, че одобрените ваксини са безопасни и ефективни, а данните от непрекъснатото наблюдение и оценка на безопасността им са публични на сайта на регулатора.

Снимка: bTV

"Много е голяма и заслугата за недоверието на обществото във ваксините на един контингент от лекари, които категорично заявяват, че са опасни, че не желаят да се ваксинират, отказват пациентите си да бъдат ваксинирани, което е много грешен подход. Реално ваксините нямат кой знае какви противопоказания и не е въпросът да спрем някой от ваксинация, а да изберем подходящия момент, ако той има различни в момента състояния, които да са в остра фаза", казва д-р Бацелова.

В отговор до bTV oт настоящото ръководство на здравното министерство твърдят, че са заварили предвидени за информационна кампания за ваксините малко над 10 000 лева. И че въпреки ограничения финансов ресурс полага "неимоверни усилия да информира по всевъзможни комуникационни канали българските граждани за ползите от ваксините срещу COVID-19". Сред неимоверните усилия министерството посочва отпечатването и раздаването на информационни брошури, публикуването на информация на Фейсбук страницата си,  видеоклипове с лекари и популярни лица в подкрепа на ваксинирането, организиране на срещи, дискусии, обучения.

"Разбира се, аз знам, че не е достатъчно, аз знам, че трябва да сме по-осторожни с това си действие и се стараем да бъдем“, казва д-р Тома Томов, зам.-министър на здравеопазването.

На фона на масовото нежелание за ваксиниране у нас училището в ловешкото село Бежаново се откроява със 100% ваксиниран персонал. В него работят 25 души, всички са се защитили, включително преболедувалите.

"Непосредствено след започване на ваксинационната кампания в страната проведохме индивидуални разговори с всеки един от нашите колеги, ценим тяхната възможност на личен избор, но в същото време те трябва да се съобразят с това, че след като работят в училище, с деца, със свои колеги, едно от задълженията им да опазят тяхното здраве, тава минава през ваксинация", коментира Венцислав Манолов, дир. на ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Снимка: bTV

Всички ученици в училището са от ромски произход. Директорът казва, че е невъзможно да има онлайн обучение, работеща при тях е само присъствената форма. Което, според него, е още един аргумент учителите да се ваксинират.

"За нас друга алтернатива просто няма, просто няма освен присъственото обучение. Защото голяма част от учениците ни нямат мобилни устройства, ние ги снабдяваме, родителите не съдействат по никакъв начин, стига се до там, че се използват тези устройства за други цели, а когато ученикът е в клас - нещата стоят по друг начин", обясни директорът.

Основна роля обаче за ваксинирането на всички изиграва главната учителка Весела Златева. През ноември боледува тежко от COVID-19, връщайки се на работа, разказва на всички през какво е минала.

"Разказах на всички колеги, на персонала, какво съм преживяла и за страничните действия, които се отключиха след заболяването и така успях да ги мотивирам да се ваксинират", обясни Весела Златева, главен учител в  ОУ "Св. св. Кирил и Методий".

Успехът на училището е отличен със свидетелство от министерството на образованието.

Сега директорът и учителите са си поставили по-амбициозна цел – да мотивират родителите на учениците също да се ваксинират. За целта подготвят беседи с тях и личния лекар на селото в началото на учебната година.

"Почти всички родители на нашите ученици са безработни, те чакат единствено и само социалните помощи. Мислим, че ще успеем да ги мотивираме да се ваксинират, единствено грижейки се за тяхното здраве", заяви Венцислав Манолов.

Снимка: bTV

Недоверието към ваксините у нас доведе и до там срещу пари лекари да издават сертификати за ваксина, без да са поставили такава, разказват масово българи в социалните мрежи, но без да съобщават имена на замесени в такива схеми. От Министерството на здравеопазването обясниха за bTV, че при тях има подадени няколко сигнала, но също без конкретна информация.

"Все още нямаме доказан такъв случай или поне аз не знам. Мисля, че когато имаме налична информация, тя ще бъде споделена публично, всеки от вас ще има достъп до нея", казва д-р Томов.

"Подобна схема е предателство към живота, даже бих казала, защото някои от тези хора действително могат да умрат заради такова нещо. Това е изключително голямо предателство – към създателите на ваксините, към хората, които се борим да предпазим обществото, към самото общество", смята д-р Бацелова.

Издаването на сертификат за ваксина, без такава да е поставена, представлява престъпление по Наказателния кодекс - "лъжливо документиране", обяснява адвокат Силвия Петкова. Наказанието за лекарите извършители е до 2 години затвор.

Снимка: bTV

"Отделно от това самият човек, който е поискал от лекаря да му бъде издаден такъв сертификат ще носи наказателна отговорност първо за подбудителството към извършването на лъжливото документиране и второ, ако използва сертификата, за да премине например границата, без да бъде поставен под ограничения, ще имаме престъпление за използване на документ с невярно съдържание", обясни Силвия Петкова, адвокат по наказателно право и права на човека.

В Гърция вече тече разследване за издаване на фалшиви сертификати за ваксиниране и за преболедуване. То тръгна от материал на гръцката телевизия "Оупън", в който се споменава, че част от документите, които се проверяват, са издадени в България. В официалните съобщения на здравното министерство и на прокуратурата в Гърция обаче не се споменава името на страната ни. В южната ни съседка има глоба от 5000 евро за такова деяние.

Търгуването с COVID сертификатите се разраства заради въведените противоепидемични мерки при пътуване, при посещение в различни обекти, в някои държави документът е условие за работа в определени сфери.

"В крайна сметка във всяка една демократична държава се уважава правото на свободен избор на всеки един гражданин. И колкото ваксинирането е свободен избор на всеки един гражданин, толкова въпрос на свободен избор е пътуването и посещението на питейни заведения. В крайна сметка по някакъв начин трябва да се осигури общественото здраве и то е приоритет на държавата. Съответно всеки един, който е упражнил своето право на свободен избор, може да се ползва от привилегиите на своя избор или да търпи последиците от него", обясни адв. Петкова.

Тя разяснява, че разделението на ваксинирани и неваксинирани не е ново за правото. И дава пример - неваксинираните деца не се допускат до детска градина за разлика от ваксинираните. По този повод са водени редица дела, като практиката на българския съд и на Европейския съд по правата на човека е постоянна – дискриминация няма.

"Едно от най-новите решения от април месец тази година, срещу Чехия, съдът отново напомня, че задължителното ваксиниране, когато е предвидено в закон, е пропорционална мярка и тя е необходима с оглед преследваната цел. А преследваната цел винаги е опазване на живота и здравето на другите. В правото имаме един аргумент, нарича се "аргумент от по-силното основание".  След като за задължителните ваксини могат да се въвеждат ограничения, това означава, че още повече могат да се прилагат и за доброволните. Съответно след като нямаме неравно третиране на неваксинираните деца спрямо ваксинираните, когато става въпрос за задължителните ваксини, то на още по-силно основание нямаме неравно третиране между ваксинирани и неваксинирани срещу COVID при положение, че ваксината срещу коронавирус е препоръчителна", обясни адв. Петкова.

В Европейския съюз малко над 70 на сто от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано срещy COVID-19. А в България заради скептицизма – вече сме изхвърлили около 200 000 дози ваксини. Срокът им на годност е изтекъл. Още толкова сме дарили на други държави. 100 000 ще препродадем на Норвегия.