Предизвикателствата за сигурността и мира на Балканите, както и развитието на търговско-икономическото сътрудничество, са водещите теми на официалното посещение на президента Румен Радев в Гърция. 

Задълбочаване на партньорството между Атина и София в областта на икономиката, както и съвместната борба с трафика на мигранти, борбата с тероризма. Това са част от акцентите по време на срещите на президента Румен Радев, на четири очи, с премиера на Гърция и с държавния глава на южната ни съседка.

Снимка: Президентство

Друг акцент от думите на Румен Радев е, че опасностите и рисковете за сигурността в региона, изискват общ европейски подход. От своя страна, президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу критикува остро действията на Турция по море. 

Необходимостта от партньорство между Атина и София е проличала изключително силно през последните месеци заради кризата с коронавируса, отбеляза гръцкият държавен глава. В региона съществува риск от криза свързана с мира, подчерта още Сакеларопулу, визирайки "провокациите" на Турция в Източното Средиземноморие, където Анкара провежда сондажи за природен газ. 

Снимка: Президентство

Единственият път на Турция е да уважава международното право и това трябва да бъде постигнато от ЕС, ако иска да бъде обезпечена безопасността в региона, заяви Екатерини Сакеларопулу. 

Днес България и Гърция са не само ос на стабилност, те дават пример и надежда, че на Балканите може да има мир, добросъседство и ползотворно сътрудничество, отбеляза президентът Румен Радев. 

Снимка: Президентство

Държавният глава разговаря и с премиера на южната ни съседка Кириакос Мицотакис. Двамата се обединиха около мнението, че енергийната, транспортна и дигитална свързаност в Югоизточна Европа е от значение не само за региона, а и за целия Европейски съюз.

Снимка: Президентство

Радев поздрави гръцкия министър-председател с решението на американски технологичен гигант да инвестира милиард долара при съседите, за създаването на регионален център за данни. 

Румен Радев покани гръцкия си колега на официална визита у нас, в София, през следващата година.