Медиците във Великобритания алармират за опасна болест при деца, прекарали COVID-19, пише „Гардиън“. Около 100 непълнолетни се хоспитализират седмично с рядкото заболяване, което се проявява няколко седмици след прекарване на коронавирусна инфекция.

Заболяването се появява още при първата вълна на COVID-19 във Великобритания, но тогава лекарите смятат, че това е болестта на Кавазаки, рядко заболяване, което засяга бебета. Вече е регистрирано като отделно заболяване – ПИМС или поствирусен синдром.

И докато при COVID-19 в повечето случаи децата са само преносители на заразата, тук симптомите са тежки. Често включват обрив, висока температура – до 40 градуса, ниско кръвно налягане и коремни болки. Смята се, че тази болест е отнела живота на две деца от началото на пандемията. 

Педиатрите на Острова се притеснени от факта, че 75% от засегнатите деца са цветнокожи, от азиатски или друг етнически произход. „Първият национален доклад показва, че от 78 деца с ПИМС, които са попаднали в реанимация, 47% са от афро-карибски произход и 28% азиатски произход“, посочва д-р Хърмаяни Лайл, експерт по инфекциозни болести при деца. 

В момента се правят генетични проучвания, от които се очаква да покажат защо ПИМС засяга предимно цветнокожи деца. В момента се смята, че от значение е средата, в която живеят непълнолетните и социалният им статус. 

Медиите на Острова пишат, че от началото на януари между 12 и 15 деца дневно се заразяват с ПИМС, след като преди това са прекарали коронавирусна инфекция. Средната възраст на инфектираните е 11 г., като две трети са момчета, 90% от заразените нямат придружаващи заболявания. 

Регистрирани случаи на болестта има в цялата страна, но най-много те са в Лондон и Югоизточна Англия. Именно в този регион новият вариант на вируса доведе до рязък скок на инфектираните с COVID-19.