От утре Естония официално поема председателството на Съвета на Европейския съюз. Мотото по време на 6-те месеца ще бъде „баланс чрез обединение”.

Снощи събитието беше отбелязано с концерт в стара електроцентрала в столицата Талин в присъствието на председателя на Европейския съвет Доналд Туск и този на Европейската комисия – Жан-Клод Юнкер. Те похвалиха страната, която трябваше да премести председателството с шест месеца по-рано, след като миналата година Великобритания реши да напусне ЕС.

Естонското правителство е отлично подготвено. Министър-председателят знае какво е Европа. Нямаме причина да се съмняваме, че това ще бъде успешно председателство”, сподели Юнкер.

Брекзит няма да бъде определящ за нашето председателство, но покрай този процес всички разбраха, че да обвиняваш Брюксел излиза скъпо, коментира президентът на Естония Керси Калюлайд. Тя определи като голям приоритет за Естония укрепването на Шенген и добави, че страната не се страхува от Русия, заради членството си в НАТО. 

„Имаме много да научим от Естония, особено по въпроса за цифровизацията”, коментира още Жан-Клод Юнкер. 

Страната започва първите опити в електронизирането на живота през 90-те години на миналия век, а днес е водеща сила в тази посока и е готова да споделя опита си. Естонците разполагат с „правото да отговарят само веднъж”. Според него властта няма право да им задава повторно въпрос, на който вече са отговорили като например какъв е имейлът им или къде живеят.

96% от естонците днес подават данъчните си декларации онлайн. Гражданите имат право да попълват данните и на хартия, но фирмите могат да общуват с администрацията само по електронен път. Като резултат от това Естония има най-добра данъчна събираемост в света и 50 пъти по-добра полиция, сочат данни на естонското министерство на икономиката.

В страната 85% от училищата са електронизирани, а от преди повече от десетилетие са въведени електронни здравни картони

Естония е първата страна в света, която през 2005 г. въвежда електронното гласуване, достъпно от 116 държави, което прави изборите с 2,5 пъти по-евтини.

Сред малкото услуги, недостъпни онлайн, са сключването на брак и изповядването на имотна сделка. Те обаче са изключени от електронното управление от съображения за сигурност. 

Използвани са материали на БТА