Още разкрития за последиците от руската инвазия в Украйна. Ужасяващи разкази на очевидци пред специалните пратеници на bTV Стоян Георгиев и оператора Александр Осиченко.

Снимка: bTV

Над 90% от населението на 80-хилядния град Ирпен е евакуирано още в началото на руската окупация. Според властите това е причина убитите цивилни са са стотици, вместо хиляди. Анатоли е част от екипа доброволци, които с риск за живота си, извеждат хората от града.  

„Ние знаехме, че много хора страдат и много хора чакат в мазетета някой да им подаде ръка. Една картина е останала в съзнанието ми. Мой колега, който носеше възрастна жена на гърба си, тичаше по моста и наоколо падаха бомби“, споделя Анатоли.

Снимка: bTV

През разрушен мост населението е извеждано към Киев.

„Една жена почина в ръцете ми. Обаждаха се роднини и казваха например: помогнете на майка ми, тя има инфаркт. Ходихме по адресите. За съжаление на някои адреси пристигахме твърде късно. Виждахме починали хора.. Някои от тях бяха загинали заради медицинското си състояние. Това са хора, които не могат да живеят без медицинска грижа. За целия период за евакуация, аз загубих 6 души. Хора, които не успях да евакуирам. Всеки от тях остава в мен. Тази болка остава за цял живот“, казва един от доброволците.

Снимка: bTV

„10 хиляди от населението на града са хора от Донбас - от Донецка и Луганска област. Те за втори път в живота си са в същата ситуация.  50% от жилищния фонд на града е унищожен“, обясни Виолета Дворникова - общински съветник – Ирпен.

Изпитанията, през които са преминали, променят жителите на Ирпен завинаги.

„Ние се радваме на днешния ден, защото утрешният може да го няма. Днес всяка сутрин, когато видим близките си, сме благодарни един на друг за тези срещи. И когато се сбогуваме се прегръщаме толкова силно сякаш за последно“, казва Дворникова.