Най-големият действащ вулкан в света Мауна Лоа в Хавай започна да изхвърля фонтани от нажежени камъни и да излива голямо количество лава. Първото му изригване от десетилетия започна на 27 ноември, пише Ройтерс.

Местни напускат домовете си от страх

Най-големият действащ вулкан в света привлече много хора, решили да се насладят на зрелищната гледка. У някои жителите на Хаваите обаче събуди и лоши спомени за опустошителни вулканични изригвания, пише АП. Те решиха да се евакуират, въпреки че няма такова разпореждане от местните власти.

Уверението на властите е, че изригването се е преместило на североизточния склон на Мауна Лоа и няма опасност да засегне близките селища.

Това обаче не успокои някои от живеещите в района, които решиха да се подготвят за непредсказуемостта на вулкана. Затова те решиха да напуснат домовете си, което накара властите да отворят временни центрове за подслон в районите на Кона и Кау. 

Накои дойдаха за "шоуто"

Вулканичното изригване привлече и посетители в националния парк "Вулканите на Хавай", който е отворен денонощно.

Мауна Лоа се издига на височина 4169 метра. През 2018 г. при изригване на доста по-малкия съседен вулкан Килауеа бяха разрушени 700 жилища. Учените бяха нащрек заради регистрирано напоследък рязко увеличение на земетресенията в района на вулкана, изригнал за последно през 1984 г.

Откъде идва цялата тази лава?

Магмата, която излиза от Мауна Лоа, идва от поредица от магмени камери, намиращи се на дълбочина от около 2 до 40 км под повърхността. Тези магмени камери са само временни места за съхранение на магма и газове и не са мястото, откъдето първоначално е дошла магмата, обясняват геофизици от Калифорнийския университет в Сан Диего, пише Ройтерс.

Произходът е много по-дълбоко в земната мантия, може би на дълбочина над 1000 км. Някои учени дори предполагат, че магмата идва от дълбочина 2900 км, където мантията се среща със земното ядро.

Хавайските острови се намират в средата на океанска плоча. Всъщност това е най-изолираната вулканична гореща точка на Земята, далеч от всяка граница на плочите.

Океанската магма се различава много от континенталната магма. Тя има различен химичен състав и се движи много по-лесно. Така магмата е по-малко склонна да запушва вулканичните отвори при издигането си, което в крайна сметка би довело до по-експлозивен вулканизъм.

Вулканичната активност се следи с много различни инструменти. Много е важно наблюдението на сеизмичната активност.

Вулкани като този на Хаваите се наблюдават с помощта на голяма мрежа от сеизмографи. Всяко движение на магмата отдолу предизвиква трусове, които се регистрират от сеизмометрите. Няколко седмици преди изригването на Мауна Лоа учените забелязват, че трусовете идват от все по-малка дълбочина, което показва, че магмата се покачва и изригването може да е неизбежно. Това позволи на учените да предупредят обществеността.

Други начини за наблюдение на вулканичната дейност включват химически анализ на газовете, излизащи през фумаролите - дупки или пукнатини, през които излизат вулканични газове. Ако съставът се промени или активността се увеличи, това е доста ясен признак, че вулканът се променя.