От днес до 15 юни всички влизащи на територията на Гърция подлежат на задължителна 7-дневна карантина на посочен от тях адрес. Това съобщиха граничните власти в южната ни съседка. Изключение има само за медицинските лица, които пътуват по работа и професионалните шофьори. Международните полети са позволени само до Атина. 

Изолацията ще се осъществява след задължителен тест за COVID-19. Докато излезе резултатът пристигащите в страната ще бъдат настанявани в хотели, посочени от властите. При положителен резултат задължителната карантина е две седмици. 

От 15 юни до 30 юни Гърция стартира т.н. „междинен период“. Задължителна 7-дневна карантина отново ще има, но тестове за коронавирус ще се правят само на пътници, идващи от държави, които са по-силно засегнати от пандемията. При положителен резултат пътниците ще бъдат изолирани за 14 дни. Международните полети ще бъдат позволени само до Атина и Солун. 

Българите, македонците и албанците няма да подлежат на карантина в този период. При съмнение за болен пътник, ще се правят тестове за коронавирус. 

Третата фаза е от 1 юли. Ще се тестват само хората, които проявяват симптоми на заболяването. От тази дата полети ще могат да се осъществяват до всички летища в южната ни съседка. Разрешава се морският транспорт.