Болница в американския град Бостън отказа сърдечна трансплантация на мъж. Един от аргументите е, защото не е ваксиниран срещу коронавируса.

Според семейството на 31-годишния ДиДжей Фъргюсън имунизацията е против неговите възгледи. Oт болницата пък коментираха, че следват здравна политика.

Младият мъж е в болница от миналия ноември. ДиДжей страда от наследствено сърдечно заболяване, вследствие на което дробовете му се пълнят с кръв и течности. Той смята, че ваксинацията срещу коронавируса ще предизвика възпаление на сърдечния мускул - рядък страничен ефект, според американските здравни власти.


 
„Синът ми е на ръба на смъртта и отказва да направи компромис. Той е изтласкан до краен предел. Сърцето му се е влошило до толкова, че не може да функционира само“, обясни бащата Дейвид.

От болницата написаха, че COVID ваксината, заедно с начина на живот, са критерии, както за по-успешна операция, така и за оцеляването на пациента след нея. Възможно е и други фактори да са повлияли за решението, но те остават неясни.

„След всяка трансплантация имунната система е потисната. COVID-19 може да ви убие. Броят на органите е ограничен и те няма да бъдат разпределени за някой, който има малък шанс да живее. Ваксинираните имат по-голям шанс“, обясни преподавателят по медицинска етика д-р Артър Каплан.

Семейството на мъжа остава с надеждата за благополучен край.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!