Американският студент Ото Уормбиър, който вчера бе освободен от затвор в Северна Корея, пристигна в Охайо, САЩ.

От летището в родния си град Синсинати той веднага бе откаран в болница. Според неговите родители 22-годишният им син е в кома от повече от година и се е налагало да бъде доведен в родината си с медицински екип.

Студентът от университета във Вирджиния излежаваше в комунистическата страна 15-годишна присъда от март м.г., след като призна, че е откраднал пропаганден постер. Той изпадна в кома, след като се заразил с ботулизъм и взел приспивателно в севернокорейския затвор.

"По поръка на президента Държавният департамент осигури освобождаването на Ото Уормбиър от Северна Корея", заяви държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън. А говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза, че лично президентът Доналд Тръмп е работил много упорито с Тилърсън за освобождаването на Уормбиър. Държавният департамент продължава да обсъжда положението на други трима американци, задържани в Северна Корея, добави държавният секретар.

Снимка: Reuters

Според Държавния департамент бившият известен баскетболист Денис Родман, който пристигна в Северна Корея, няма нищо общо с освобождаването на американския студент от затвора. Говорителката на департамента Хедър Нойърт отказа да съобщи подробности как е било получено съгласието на властите в Пхенян за пускането на Уормбиър. Според нея е твърде рано да се говори за диалог между САЩ и Северна Корея.

Снимка: Reuters

Белият дом съобщи по-рано, че това е станало чрез среща на американски представител с дипломати от Северна Корея в Осло - столицата на Норвегия, миналия месец. Там севернокорейците се съгласили шведски дипломати да посетят четиримата американски задържани. Подобни преки контакти между властите на двете страни са редки, посочва Асошиейтед прес.