Остри критики последваха огласяването на доклада за мъченията, извършвани от ЦРУ при разпитите на предполагаеми терористи. ООН и правозащитни организации поискаха съд и наказания за хората, одобрили и прилагали бруталните методи.

В доклада от 500 страници се описва как ЦРУ е използвало насилствени техники на разпит на предполагаеми членове на „Ал Кайда”, задържани в годините след 11 септември.

„САЩ са превишили правомощията си след 11 септември и незаконно са използвали мъчения. И както се вижда от доклада, тези методи са се оказали неефективни в борбата с тероризма”, коментира Лора Питър от правозащитна организация „Хюмън райтс уоч”.

Според премиера на Великобритания, един от най-верните съюзници на Вашингтон в борбата с тероризма, изтезанията на арестанти не помагат за каузата.

„Тези от нас, които искат по-безопасен и по-спокоен свят, искат да видят екстремизма победен. Но ние няма да успеем, ако загубим своя морал”, заяви премиерът на Великобритания Дейвид Камерън.

ЦРУ е обвинена, че е укривала сведения не само от обществото, но и от Белия дом и Конгреса, за да оправдае съществуването на програмата. Сегашният президент Барак Обама, който я отмени след идването си на власт през 2009 г., изрази надежда, че подобни грешки няма да се повторят.

От правосъдното министерство обаче попариха надеждите, че виновните за изтезанията ще понесат отговорност с мотива, че няма достатъчно доказателства за започване на съдебно преследване.