Oпасенията от пълномащабна война в Близкия изток остават, след като Израел съобщи, че е ликвидирал един от най-високопоставените лидери на „Хизбула“ при един от днешните си удари по Ливан.

Атаката по Бейрут е определяна като тежък удар за „Хизбула“. Според Израел са ликвидирани 10-има високопоставени членове на групировката.

Включително ръководителят на елитното подразделение – Ибрахим Акил. Той е смятан за отговорен за атентат срещу американското посолство в Ливан през 1983 г., отнел живота на десетки.

„Елиминираните са се били събрали в подземието на жилищна сграда, използвайки цивилни като жив щит, за да координират терористични действия срещу нашите граждани“, каза Даниел Хагари, говорител на израелската армия.

 

През целия ден Тел Авив и „Хизбула“ си размениха десетки ракетни удари по военни цели. Въпреки това израелският посланик в ООН заяви, че страната му няма намерение да позволи конфликтът да достигне „пълна ескалация“.

От своя страна заради взривовете на пейджърите Бейрут обвини Тел Авив във военни престъпления. А местните са обхванати от параноя спрямо електронните устройства.

А американският президент настоява, че споразумение за примирие в Газа все още е „реалистично“.