Европа е изправена пред риск от нова война – предупреждението е от срещата н Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Във Виена продължи дипломатическият диалог с Русия по кризата с Украйна.

Отново няма пробив в позициите след срещата на 57-те. Според полския външен министър Збигнев Рау, чиято страна в момента председателства международната организация, напрежението в зоната на държавите-членки винаги е заради различно разбиране за европейската сигурност.

Освен за Украйна, той изрази загриженост и за ситуацията в Грузия, Армения и Молдова, както и последните събития в Казахстан.

„Опасността от война в зоната на ОССЕ е по-голяма от когато и да било през последните 30 години“, заяви Збигнев Рау.

„Западът трябва да се подготви за евентуална ескалация на напрежението между него и Русия“, заяви междувременно Майкъл Карпентър, постоянният представител на САЩ в ОССЕ. По време на преговорите във Виена той допълни, че „барабанът на войната се чува силно“.

По-рано от Русия коментираха, че преговорите със Запада да не приема Украйна в НАТО и на практика да се откаже от разширяването на Алианса са стигнали до задънена улица.

Зам.-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви в телевизионно интервю, че руските военни специалисти предоставят на президента Владимир Путин варианти в случай на влошаване на ситуацията около Украйна, но трябва да се даде шанс на дипломацията.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!