За последните две десетилетия все по-чести причини за смърт са неинфекциозните болести като сърдечно-съдовите заболявания, рак и диабет. Това се посочва в изследване за причините за смърт, направено от Световната здравна организация.

В 10-те главни причини за смъртност вече влиза и болестта на Алцхаймер и други видове деменция, при това в Европа и Америка се оказват на трето място в списъка, информира Би Би Си.

Експертите на СЗО подчертават, че основно от това заболяване страдат жените - около 65% от случаите при тях са с летален изход.

За последните две десетилетия със 70% се е увеличила смъртността от диабет, повече са засегнати мъже тук. Най-голям прираст на тази отрицателна тенденция се забелязва в Близкия Изток.

Най-опасните инфекциозни заболявания остават тези на долните дихателни пътища, включително вирусна пневмония (именно това е най-често причината за смъртта при COVID-19).

През 2019 г. тези болести се оказаха четвъртата причина за смърт в света (2,6 милиона души са починали от тях), но в сравнение с 2000 г. броят на смъртните случаи е с 460 000 по-малко.

Ако през 2000 г. за десетки основни причини, заради които са умирали хора, са били отговорни четири заболявания, то броят им през 2019 г. е седем.

"Тези нови данни са още едно напомняне, че трябва много спешно да се усили профилактиката, диагностиката и лечението на незаразните болести", подчертава председателят на СЗО Тедрос Гебрейсус.

Това говори и колко е важно да се подобри радикално системата на първичната медико-санитарна помощ, която вероятно е основата на всичко – от борбата с неинфекциозните заболявания до работата в глобална пандемия, добавя той.

СЗО прави заключения, че в сравнение с 2000 г. средната продължителност на живота в световен мащаб се е увеличила с шест години. Сега тя е повече от 73 години, като преди 20 години е била 67. При това пет от тези допълнителни години хората прекарват здрави.

Основните причини за смърт през 2019 г.

1. Исхемична болест на сърцето
2. Инсулт
3. Хронична обструктивна болест на белия дроб
4. Инфекция на ниските дихателни пътища – инфекциозно заболяване
5. Неонатални заболявания – инфекциозно заболяване
6. Ракови заболявания на трахеята, бронхите и белия дроб
7. Болест на Алцхаймер и други форма на деменция
8. Диария – инфекциозно заболяване
9. Захарен диабет
10. Заболявания, свързани с бъбреците

Изследването е на база събрани данни преди пандемията от COVID-19 и не показва как новият вирус е повлиял на общите тенденции през последните години. В проучването на СЗО също се отбелязва, че следващият й доклад "ще съдържа оценки на прякото и непрякото въздействие на пандемията от COVID-19 върху смъртността и заболеваемостта".

Снимка: iStock

Убиец номер едно

Основната причина за смърт в световен мащаб остава исхемична болест на сърцето – 16% от всички летални изходи се пада именно на нея. При това за последните 20 години числото на смъртност заради това заболяване е пораснало с повече от 2 милиона до 9 милиона на година.

Неонаталните заболявания, които са на пето място в списъка на СЗО, остават на първите места като причинители на смърт в страни с ниски доходи.

СЗО отбелязва, че смъртността при раждане значително е намаляла. През 2019 г. са умрели 3 милиона новородени или с 1,2 милиона по-малко, отколкото през 2000 г.

Данните на СЗО показват, че като цяло светът е станал много по-добър в справянето с инфекциозните заболявания през последните години в сравнение с показателите от 2000 г. Болести като туберкулоза и ХИВ/СПИН вече не са сред първите 10 причини за смърт в света, въпреки че остават сериозна заплаха за живота в африканските, азиатските и други страни с ниски доходи. ХИВ/СПИН е осмата причина за смърт през 2000 г. и сега е 19-а.

Сред другите сериозни причини за смърт в света през 2000-2019 г. СЗО отбелязва пътнотранспортни произшествия, особено в Африка и Близкия изток. 75% от жертвите на пътното движение са мъже, се казва в доклада.

Авторите обръщат специално внимание и на броя на американците, умиращи от наркотици. Това е единственият регион в света, в който тази причина за смъртта е в десетката.