Подготовката за изборите в Русия е на финалната права. Утре е т. нар. Ден на тишината в Русия. 109 млн. души ще могат да дадат за някой от осемте кандидати за президент. Въпреки че има много остри реакции по различни теми, свързани с Русия, в самата Русия нещата са спокойни. Последните акции почти не се забелязваха отстрани, почти никакви медийни активности на кандидатите, предаде специалният пратеник на bTV Десислава Ризова.

48 часа преди края на изборния ден сцената, на която ще бъде ознаменувана победата на Владимир Путин вече се строи.

Основната тревога на властите е избирателната активност. Действащият президент вече отправи призив към руснаците да гласуват.

„В Русия винаги сами сме решавали собствената си съдба. Уверен съм, че всеки от нас е загрижен за съдбата на нашата родина. Ето защо се обръщам към вас с молба да отидете в избирателните секции в неделя. Възползвайте се от правото си да изберете бъдещето на Русия”, каза Владимир Путин.

И ЦИК ги агитира със есемеси по телефона.

Освен Путин, има още седем кандидати. Повечето са известни на широката публика, но има и нови лица.

„Всички те вече ни направиха впечатление, защото успяха да се регистрират. Имаше общо над 40 кандидати и повечето не успяха. Сега най-важно е да не си последен, защото това ще е срамно”, коментира политологът Вячеслав Смирнов.

Според последните проучвания настоящият държавен глава ще спечели между 69 и 73% от гласовете. На 65 години, 18 от които начело на Русия, Путин е най-дълго управлявалият руски или съветски лидер след Йосиф Сталин.

Вторият, кандидатът на комунистическата партия Павел Грудинин, остава далеч назад със 7-8%.

Следва ветеранът и най-колоритен кандидат-президент Владимир Жириновски – с 5-6%. Ако на първото си участие през 1996 г. срещу Елцин беше едва пети, то на последните избори през 2012 г. зае трето място, както се очаква и сега.

Другият вечен кандидат – политикът с либерални прозападни възгледи – Григорий Явлински се очаква да е пети в надпеварата със само 1% от гласовете, а малко преди него, с 2%, да се нареди телевизионната водеща, писателка и риалити звезда Ксения Собчак, дъщеря на първия кмет на Санкт Петербург.

Мандатът на бъдещия руски президент ще е 6 години, до 2024 г.

В интервю днес Путин отново отрече участие в шпионския скандал и каза, че руските спецслужби ни убиват предатели зад граница.