Роденият в Русия милиардер и съосновател на приложението за съобщения „Телеграм“ каза на украинските потребители, че техните данни са в безопасност, съобщава BBC.

"Стоя зад нашите потребители, независимо от всичко. Тяхното право на поверителност е свещено - сега повече от всякога", казва Павел Дуров в публикация в “Телеграм“.

„Телеграм“ е най-популярното приложение за съобщения в Украйна, пише „Обзървър“, но някои експерти изразиха опасения относно сигурността на данните на потребителите.

Всичко, съхранявано в неговия облак, е сигурно криптирано, но въпреки че данните са защитени, само някои от функциите на приложението използват криптиране от край до край.

Така наречените „тайни чатове“, гласови разговори и видеоразговори са криптирани от „Телеграм“, така че не могат да бъдат прочетени от компанията. Въпреки това на теория компанията може да има достъп до друго криптирано съдържание, съхранявано на сървърите, съобщават от BBC.

На опасенията, че приложението може да бъде принудено да споделя потребителски данни с Русия, неговият основател написа пост в мрежата и каза, че е „ангажимент да защитят потребителските данни на всяка цена“.

„Някои хора се чудеха дали „Телеграм“ е по-малко сигурен за украинците, защото някога съм живял в Русия, нека разкажа на тези хора как завърши кариерата ми в Русия, казва Дуров.

Преди девет години той е бил главен изпълнителен директор на „ВКонтакте“ - социална мрежа, популярна в Русия и Украйна

„През 2013 г. руската агенция за сигурност, ФСБ, поиска да им предоставя личните данни на украинските потребители на „ВКонтакте“, които протестираха срещу проруския президент“, казва Дуров.

„Отказах да се съобразя с тези искания, защото това би означавало предателство към нашите украински потребители. След това бях уволнен от компанията, която основах и бях принуден да напусна Русия“, допълва той.