Основателите на „Гугъл” Лари Пейдж и Сергей Брин обявиха, че се оттеглят от ръководните си позиции в конгломерата „Алфабет”.

Именно „Гугъл” стана дъщерно дружество на „Алфабет” през 2015 г., когато Пейдж и Брин я основаха като част от корпоративно преструктуриране.

Двамата ще напуснат постовете си като главен изпълнителен директор и президент, но ще останат в борда на директорите, пише Би Би Си.

Новият гл. изпълнителен директор на „Алфабет” ше е Сундар Пичай. Роденият в Индия инженер към момента заема същата позиция в „Гугъл”.

Първоначалната идея на „Алфабет” беше да направи дейностите на технологичния гигант „по-чисти и отчетливи”. Решението дойде в резултат на различните активности, с които „Гугъл” се зае освен това да бъде интернет търсачка.

Сред бъдещите планове на компанията влизат роботизацията и създаването на самоуправляващи се автомобили.

Пейдж и Брин (и двамата - на 46-годишна възраст) заявиха, че ще останат активни членове на борда, акционери и съоснователи, но е точното време, в което да улеснят структурата в управлението на компанията.

„Никога не сме били от тези, които се държат за управлението. Мислим, че има по-добър начин да се управляват „Алфабет” и „Гугъл” и те не се нуждаят от двама изпълнителни директори и президент”, допълниха те.

Те споделиха, че в бъдеще ще бъдат гордите родители, които предлагат съвети и любов, а не всекидневно натякване. По думите на основателите Сундар Пичай е правилният избор за позициите.

Пичай е роден в Индия. Преди да се присъедини към „Гугъл” през 2004 г., учи в американските университети „Станфорд” и „Пенсилвания”.

В изявление Пичай заяви, че е развълнуван от развитието и призна, че това е възможност да се въздейства на света.

„Благодарение на Пейдж и Брин имаме безкрайна мисия, устойчиви ценности и култура на сътрудничество – всичко това прави идването на работа всеки ден вълнуващо”, допълни той.

Двамата американци основават „Гугъл” през 1998 г. в калифорнийски гараж.