Русия има интерес да поддържа живи конфликтите на Западните Балканите, за да може по-лесно да упражнява влиянието си в региона. Този коментар направи външният министър на Северна Македония Буяр Османи в интервю „Свободна Европа-Македония“ във връзка с обтегнатите отношения между Скопие и София.

Министърът подчерта, че няма пряка информация руското разузнаване да „подкопава“ македонско-българските отношения, но че има интерес  от „трети страни“ да поддържат конфликтите. На въпрос дали ще назове тези трети фактори Османи посочи: „Руската федерация“.

Той отново посочи, че извикването на консултации в София на българския посланик в Скопие е непропорционална реакция, доколкото се свързва с инцидента в Охрид, при който бе пребит секретаря на сдружението „Цар Борис Трети” Християн Пендиков. По думите му РСМ е взела всички възможни мерки. 

„Веднага разкрихме извършителите и единият е в ареста. Веднага президентът, премиерът, министърът на външните работи осъдиха случилото се. Отидох в София и изразих това, което държавата трябва да покаже на нашия гражданин и граждани, така че наистина не виждам каква е връзката между случая и реакцията. Реално в обществеността в Република Северна Македония имаше „невнимателна реакция”, но като цяло институциите реагираха както трябва да реагира държавата при такива случаи. Не може да се генерализира от такъв инцидент и да се правят изводи за това как държавата се държи спрямо общностите”, заяви външният министър на РСМ.