Един референдум за независимост – този на Иракски Кюрдистан, заплашва да взриви Ирак и региона отново. На вота, насрочен за понеделник, се противопоставят всички съседни държави и международната общност.

Въпреки това по всичко личи, че президентът Масуд Барзани ще спази обещанието си и допитването ще се проведе. Тази вечер хиляди кюрди се събраха в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан, на финалния митинг в подкрепа на референдума.

Снимка: bTV

Междувременно нашите специални пратеници Иван Георгиев и Петър Джанаваров разговаряха с Осман Йоджалан – брат на митичния кюрдски лидер Абдула Йоджалан и един от основателите на смятаната за терористична в много страни по света Кюрдска работническа партия (ПКК).

Снимка: bTV

Дори в Кюрдистан не е безопасно да носиш фамилията Йоджалан. Затова Осман Йоджалан живее в охраняван от пешмерги комплекс в покрайнините на Ербил.

Снимка: bTV

Иван Георгиев: Смятате ли себе си за терорист?
Осман Йоджалан: Ако мислехме за ПКК като за терористична организация, нямаше да я създаваме и да членуваме в нея. ПКК започна като реакция на турската репресия и окупация на кюрдски територии. Създадохме Кюрдската работническа партия, за да защитим правата на кюрдите. Бяхме предимно от много бедни семейства, студенти, идеалисти. В началото финансирахме организацията със собствени пари. Аз самият работих два месеца като общ работник на един строеж, за да си купя първото оръжие.

Отношенията ми с Абдула бяха типичните за кюрдската култура – той е мой по-голям брат и аз му се подчинявах напълно. Не само като деца, но и като възрастни.

Снимка: bTV

Иван Георгиев: Смятате ли, че някой ден отново ще се видите с брат си – като свободни граждани в една независима държава?
Осман Йоджалан: Никой не знае какво ни готви бъдещето. Погледнете Масуд Барзани – когато беше в Иран, той нямаше пари да си купи дори хляб. А сега е президент на Кюрдистан и много богат човек. Затова никога не се знае. Може някой ден аз и Апо отново да бъде заедно.

Два дни преди референдума в контролираните от кюрдското регионално правителство територии вълнението на местните хора достига невиждани до сега размери, въпреки заплахата от военна намеса от страна на Багдад и Анкара.

Осман Йоджалан: Всички трябва да знаят, че кюрдите имат изконното право да се назоват свободни и независими. И както винаги, ние сме готови да платим за своята независимост с кръвта на мъчениците за Кюрдистан.

Очаквайте следващите кореспонденции на нашите специални пратеници.