Защитата на параолимпиеца Оскар Писториус призова съда за снизходителност при определяне на окончателната му присъда за убийството на манекенката Реева Стеенкамп преди 3 години., предава Ройтерс.

Писториус демонстрира пред магистратите и пред света какъв е животът му без протези и колко трудно му е да се справя във всекидневието. Писториус се ражда с т.нар. фибуларна хемимелия – без пищяли и на двата крака. На 11-месечна възраст лекарите извършват ампутации до под колената.

В момента в Претория върви процедурата по произнасяне на окончателната присъда. В края на миналата година съдът призна Писториус за виновен в предумищлено убийство на Стеенкамп. Минималната присъда за това престъпление е 15 години затвор.

Съдия Токозиле Масипа обаче може да определи друго наказание, ако сметне, че има смекчаващи вината обстоятелства.

Първоначално Писториус получи 5-годишна присъда, след като магистратите сметнаха, че убийството е непредумишлено. Той излежа 1 година в затвора, а след това наказанието му бе смекчено на домашен арест. По-късно прокуратурата обжалва решението и така се стигна до сегашната ситуация.

Окончателата присъда се очаква в края на седмицата. Писториус няма право да обжалва.

Обстоятелствата около убийството остават неизяснени и до днес. Писториус твърди, че е взел приятелката си за крадец, който се крие в банята, стрелял е по вратата и куршумите са я застигнали. Според обвинението обаче, атлетът е прекалявал със стимуланти и бил пристрастен към оръжията, а убийството е станало в изблик на гняв.