Европейският парламент влезе в спор с Еврокомисията по бюджета на Съюза за периода 2021 – 2027-г. Неговата рамка беше договорена на безпрецедентна Среща на върха, която продължи близо 5 денонощия.

Евродепутатите, обаче, не са съгласни с направените от евролидерите съкращения на важни, според тях, разходи като образование и наука. Очертават се трудни преговори между двете евроинституции. Европейският съвет и Европейската комисия са убедени, че компромисът е разумен.

„Имаме единодушно споразумение за необходимостта от нови, наши, собствени ресурси. Имаме ясен график. Това е една голяма и историческа стъпка за нашия Съюз, за която Комисията и парламентът работят заедно. Сега време за губене няма“, каза Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия.

Различните политически фракции в парламента не одобряват орязването на средствата за наука и образование, здравеопазване, цифровизация, както и за външна политика и охрана на границите.

„За първи път в европейската история се споразумяхме да вземем колективен заем от финансовите пазари, за да финансираме нашите разходи. Това е и първият случай, когато нашите бюджетни средства са обвързани с амбициите ни за климата и първият път, когато бюджетът е обвързан с върховенството на закона“, посочи Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.