Секретарят по икономическите въпроси на британското финансово министерство Джон Глен подаде оставка в знак на протест срещу премиера Борис Джонсън, съобщи Ройтерс.

"Вече не мога да съвместявам ангажираността си към сектора на финансовите услуги с пълната липса на доверие във воденото от вас управление на страната", заяви "министърът на Ситито" Глен в писмо до премиера Джонсън. 

Оставката му идва, след като британският финансов министър Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид снощи внезапно обявиха, че напускат кабинета.

Финансовият сектор на Великобритания, един от най-важните за приходите в хазната, беше до голяма степен откъснат от Европейския съюз след Брекзит, а банките и застрахователите сега упражняват натиск върху правителството да подкрепи световната конкурентоспособност на лондонското Сити.

Глен, който често се шегуваше, че е най-дълго служилият "министър на Ситито" в страната, беше назначен за първи път през януари 2018 г. Той предприе над 30 публични консултации и прегледи на финансовите реформи след Брекзит.

Финансовият сектор отдавна призовава правителството да ускори темпото на реформите, които сега са поставени под съмнение поради политическата несигурност в Лондон.

Очакваше се Сунак да изнесе реч по късно през месеца, за да представи нов закон за финансовите услуги, който да облекчи правилата за застрахователите, капиталовите пазари и да насърчи повече инвестиции на дребно, като използва "свободите" на Великобритания след Брекзит, за да създаде тя свои собствени регламенти.

Миналата седмица Глен каза, че планираният законопроект ще отбележи нова ера за финансовите услуги на страната.

Министерството на финансите засега не коментара дали плановете за изготвяне на нов законопроект за финансовите услуги все пак ще продължат и при новия финансов министър Надим Захауи.

Същевременно Джо Чърчил, младши министър в министерството на околната среда и прехраната, също обяви, че подава оставка в знак на протест срещу премиера Джонсън.

"Последните събития показаха, че почтеността, компетентността и правилната преценката са от съществено значение за ролята на премиера, написа Чърчил в Туитър.

Друг член на британското правителство - Стюарт Андрю, младши министър на жилищното строителство, също подаде оставка, за да покаже недоволството си от премиера Борис Джонсън.

"Лоялността и единството са черти, които винаги съм се стремял да осигуря за нашата страхотна партия. Страхувам се обаче, че напоследък им позволих да надделеят над личната ми преценката", написа той в Туитър, като добави, че "предвид последните събития нямам друг избор освен да подам оставка".