Осем страни се присъединиха към инициатива за международен фонд, който да компенсиране на дефицита, създаден от забраната на президента Доналд Тръмп САЩ да  финансира организации, които извършват аборти в чужбина и които провеждат информационни кампании за по-висока сексуална култура. Това съобщи шведската заместник министър-председателка Изабела Льовин.

На 2 март в Брюксел ще се проведе конференция за стартиране на инициативата за набиране на средства за подпомагане на неправителствени организации, чиито проекти за семейно планиране могат да бъдат засегнати.

През януари Холандия обяви създаването на международен фонд за улесняване на достъпа на жените до аборти и каза, че „правилото за глобално блокиране” на Тръмп ще доведе до дефицит от 600 млн. долара през следващите четири години.

Швеция, Дания, Белгия, Люксембург, Финландия, Канада и Кабо Верде също са дали подкрепата си.

„Ако жените нямат контрол над телата си и собствената си съдба, това може да се отрази сериозно върху глобалните цели за правата на половете и премахването на бедността в световен мащаб”, заяви още шведската заместник министър-председателка.

„Правилото за глобално блокиране”, което засяга работещите в чужбина американски неправителствени организации, беше въведено от президента Роналд Рейгън през 1984 г. Мярката беше отменена през 2009 г. от президента Барак Обама. Тръмп я върна на четвъртия ден от мандата си.

По материали на БТА