Съд в руския град Екатеринбург постанови условна присъда за блогъра Руслан Соколовски, ловил покемони със смартфон в местна църква, съобщи ТАСС.

След като по време на процеса поиска прошка от вярващите, че е качил видеозапис от действията си в интернет, и изрази съжаление, 22-годишният обвиняем бе осъден на 3,5 години лишаване от свобода условно.

Обвинението беше поискало същата по срок присъда, но ефективна.

След експертиза съдът призна Соколовски за виновен в разпалване на религиозна омраза, оскърбление на религиозните чувства на вярващите, незаконно използване на специални технически средства.

Експертите бяха проучили качени от него в интернет клипове като „Идеалният православен брак”, „В Космоса летях, чеченци не видях”, „Самоубийство на мюсюлмани по време на матура” и др. Съдиите разпоредиха блогърът да свали от мрежата всички свои клипове, оскърбяващи чувствата на вярващите, и му забраниха да участва в масови прояви.

В началото на процеса през март младежът пледира невинен и увери, че е разпространил видеозаписа от лов на покемони миналия август „с критична и полемична цел”.

На записа се вижда как той улавя виртуални създания, включително по време на богослужение, на фона на музикално изпълнение, наподобяващо молитва, изпъстрена с ругатни.

Соколовски избрал за целта катедралата в Екатеринбург, изградена на мястото, където се предполага, че през 1918 г. са били разстреляни последният руски цар Николай Втори и семейството му.

Случаят е сходен с делото срещу пънк групата „Пуси райът”, чиито членки през 2012 г. бяха осъдени на две години затвор за своята „пънк молитва”. Изпълнението им в катедралата „Христос Спасител” в Москва беше насочено срещу президента Владимир Путин.