Управляващите в Република Северна Македония крият анекс към Договора за добросъседство с България, твърди опозиционният вестник "Република", цитиран от БТА.

„България от дълго време говори за такъв анекс. Досега се знаеше за три точки от анекса, а това са Република Северна Македония да се откаже от свое малцинство в България, да се употребява цялото име Република Северна Македония и да докаже, че няма териториални претенции към България“, пише изданието.

България има ясна позиция, крайно време е в Скопие да започнат да четат решенията на българския парламент, коментира българският вицепремиер Красимир Каракачанов.

Той уточни, че за трети път ще се срещне със специалния пратеник на Северна Македония за отношения с България Владо Бучковски. „Г-н Бучковски е добронамерен към България, но мисля, че властите в Скопие го използват. Той има добра воля, но тези, които го изпращат, нямат добра воля“, смята Каракачанов.

По думите му властите в Скопие нищо не са направили три години и половина и сега очакват България да направи компромис.

Докато в учебниците им по история пише, че българите са фашисти, разговор не може да има, заяви вицепремиерът.

Според него Скопие се надява при идването на следващото правителство у нас да получат одобрението ни за начало на преговори за членство в ЕС. Той напомни, че 84% от българите смятат, че компромис със Северна Македония не трябва да се прави. Не виждам кой ще е този политик, който ще направи този компромис, коментира Каракачанов.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!