Лицето на опозицията в Беларус Светлана Тихановска поиска международно посредничество в диалога с властта. Призивът й последва решението на Централната избирателна комисия да признае изборните резултати и да обяви Александър Лукашенко за новия стар президент.

Недоволството срещу властта прерасна в протести и стачки в държавните предприятия. Същевременно правоохранителните органи освободиха 2000 от близо 7-те хиляди задържани. Причината е, че помещенията за арест са препълнени.

Освободените, обаче, се оплакват от насилието и изтезанията, които са претърпели в затворите.

„Задържаха всички, пребиваха всички, момичета, момчета, деца, които бяха на 15, 14, 13 години. Килията е за петима души. Първоначално бяхме 25, после започнаха да вкарват и изкарват групи от по петима, като на конвейер. През цялата нощ чувахме как бият някого навън“, разказва Сергей, който е един от освободените демонстранти.

Друг от задържаните протестиращи допълва за преживяното: „Те караха хората да пеят националния химн в полицейските камиони. Биеха онези, които пееха фалшиво. Вчера караха хората да викат „Ние обичаме полицията“.

Светлана Тихановска призова кметовете на всички градове да организират мирни протести през почивните дни.