Лицето на опозицията в Беларус Светлана Тихановска поиска международно посредничество в диалога с властта. Призивът й последва решението на Централната избирателна комисия да признае изборните резултати и да обяви Александър Лукашенко за новия стар президент.

Недоволството срещу властта прерасна в протести и стачки в държавните предприятия. Същевременно правоохранителните органи освободиха 2000 от близо 7-те хиляди задържани. Причината е, че помещенията за арест са препълнени.

Освободените, обаче, се оплакват от насилието и изтезанията, които са претърпели в затворите.

„Задържаха всички, пребиваха всички, момичета, момчета, деца, които бяха на 15, 14, 13 години. Килията е за петима души. Първоначално бяхме 25, после започнаха да вкарват и изкарват групи от по петима, като на конвейер. През цялата нощ чувахме как бият някого навън“, разказва Сергей, който е един от освободените демонстранти.

Друг от задържаните протестиращи допълва за преживяното: „Те караха хората да пеят националния химн в полицейските камиони. Биеха онези, които пееха фалшиво. Вчера караха хората да викат „Ние обичаме полицията“.

Светлана Тихановска призова кметовете на всички градове да организират мирни протести през почивните дни.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!