След като преди 18 години направи околосветско пътешествие на ролери, французинът Фабрис Гропез сега приема следващото си предизвикателство – да обиколи света с електрически скейтборд.

Ентусиастът вече приключи първия етап и обиколи родината си. Финалът беше, разбира се, из улиците на Париж.

Всъщност френската обиколка е само пробен тур за Гропез – у дома той трябва да тества своя скейтборд и да помисли за възможните подобрения.

Гропез е специалист по връзки с обществеността, който се прочу преди близо две десетилетия – на 30 април 1999 г. той стигна до Триумфалната арка в Париж, след като за 28 месеца измина 27 хил. километра... на ролери.

Тогава, на 28-годишна възраст, Фабрис намери начин да съчетае интересите си в пътешествията, спорта и комуникациите – и обиколи света само с една палатка и ролерите на краката си.

Новата инициативата на Гропез има за цел да покаже на света, че рекорди могат да се поставят и с революционни и по-екологични средства за придвижване.

„Изминавам по 100 км на ден – разказва авантюристът. – С допълнителни батерии ще мога да ги увелича докъм 150 км на ден. Малко е тежко за краката и вече ми отнема по цял ден каране. Но пък е красиво преживяване”, казва той.

Фабрис започва всяка сутрин от своето пътешествие около 7 ч. Облича си флуоресцентен екип за безопасност и подготвя своята камера. Към скейта си прикача ремарке, в което държи палатка и одеяло. Снимките си той изпраща на свой приятел, който ги публикува в социалните мрежи.

По обяд пътешественикът прави почивка, за да презареди батерията на превозното си средство. Пиар специалистът обмисля да прикачи соларен панел към ремаркето си.

Пътуването – с нощувки и храна, му излиза около 50 евро на ден, но за по-голямото пътешествие на пролет търси финансиране.

Началото на новото приключение ще е през лятото на 2018 г. По план Гропез трябва да измине 25 хил. км за около две години.