В Украйна днес започват референдумите за присъединяването на окупираните територии към Русия. Гласуването в 4-те области ще продължи до 27 септември.

Вчера поставените от Москва власти в Херсон, Запорожие, Луганск и Донецк подготвиха секциите, където трябва гражданите да пуснат своя вот.

Очаква се референдумите да проправят пътя на Москва към анексирането на областите - подобно на Крим през 2014 година. Киев и западните съюзници  категорично заявиха, че няма да признаят териториите като руски. 

"Войната в Украйна носи неописуеми страдания и опустошения". Това е позицията след специалното заседание на Съвета за сигурност на ООН.

"Идеята за ядрен конфликт, немислима допреди, стана предмет на обсъждане", каза генералният секретар на организацията Антонио Гутериш. На заседанието  в Ню Йорк германският външен министър настоя за отмяна на референдумите и отново призова президента Владимир Путин да спре войната в Украйна. Руският външен министър Сергей Лавров напусна заседанието на Съвета за сигурност.