Средната цена на петрола на Организацията на страните износителки на петрол скочи с 1,36 долара до 113,56 долара за барел, информира днес на сайта си петролният картел.

В сряда един барел петрол от кошницата на ОПЕК се търгуваше за 112,20 долара. За определяне на цената на черното злато на организацията се използва т. нар. петролна кошница, включваща 12 основни сорта петрол за износ на страните членки на картела.

Цената на барел се определя чрез извеждане на средна аритметична величина от котировките към момента на закриване на търговията с всички сортове от "кошницата" на ОПЕК предходния работен ден.

В същото време цените на петрола се понижиха в азиатската търговия, тъй като инвеститорите се съмняват в намесата на Управлението за федерален резерв на САЩ за възстановяване на икономиката, както и във възможностите на еврозоната да ограничи дълговата криза, предаде Франс прес.

Американският лек суров петрол с доставка през октомври поевтиня с 34 цента до 95,93 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса. В Лондон цената на сорта Брент от Северно море със същия срок на доставка днес се понижи с 49 цента до 114,52 долара за барел.