Жените с поставения вреден силикон събират гной, имат зачервяване и образуване на бучки в гърдите. Това посочват в последния си доклад за имплантите здравните власти във Великобритания.

Предполага се, че около 47 хиляди британки са с опасните импланти на френската компания "Поли имплант протез". При всяка четвърта жена силиконът е проникнал в лимфата. Дори когато имплантите не са разкъсани, хирурзите откриват секреция от гърдите при една четвърт от случаите.

„Когато ме оперираха, силиконовият гел беше изтекъл извън имплантите в гръдния ми кош и трябваше да бъде почистен. Моите са малко по-стари, но мината година бях уверена от здравните власти, че са абсолютно добре”, споделя една от жените - Ребека Торн.

Докладът остро критикува здравните власти в Обединеното Кралство, че не са предприели информационна кампания за опасностите, както и че заради слаб контрол частни клиники на Острова са продължили да използват имплантите.

Скандалът с вредните импланти избухна още през 2010 година, но в края на миналата година стана ясно, че при производството им не е използван медицински, а промишлен силикон с изтекъл срок на годност. Смята се, че компанията е доставила свои продукти на 300 000 жени по целия свят.