През почивните дни се стигна до липса на бензин в някои бензиностанции, опашки пред други, дори сбивания при опит за презапасяване с гориво и стоки от първа необходимост.

Това не е новина от 90-те години от България, а ситуацията във Великобритания последните няколко дни.

Положението в британските бензиностанции се изостря все повече. По данни на бранша, който представлява 5500 независими бензиностанции, 2/3 неговите членове вече не разполагат с никакво гориво.

Търсенето се е повишило с до 500%. Причина за дефицита на гориво е липсата на достатъчно шофьори на тежкотоварни камиони, което вече доведе до опразване на рафтовете в супермаркетите. 

В търсене на изход от кризата британското правителство иска наред с другото да издаде работни визи на 5000 чуждестранни шофьори на тежкотоварни камиони. Според редица коментари обаче мерките на правителството не са достатъчни.

Премиерът Борис Джонсън твърде дълго се противопоставяше на визовите изключения, тъй като една от целите на Брекзит беше да сложи край на свободното придвижване на хора. С пакет от мерки правителството смята да даде възможност за полагане на десетки хиляди допълнителни шофьорски изпити годишно. Освен това трябва да бъдат подобрени условията на труд.

Въпреки кризата правителството не взе решение да ангажират военните, за да не засилят паниката. Икономическият министър отмени правилата за конкуренцията уредени със закон, за да може браншът с единни усилия да се пребори с дефицита. Той подчерта, че има достатъчно гориво, но призна, че съществуват проблеми с доставките.